Lefse je vrsta mekanog i okruglog kruščića, nalik na deblju palačinku, koji se već stoljećima peče i jede u Norveškoj. Iako postoje različite verzije lefsea, većina se priprema od brašna, vrhnja, mlijeka, maslaca i vode.

Tynnlefse je tanka verzija ovog kruščića koja se rola zajedno s maslacem, šećerom i cimetom te poslužuje za doručak, dok je tjukklefse deblja verzija koja se poslužuje kao desert uz kavu.

U Norveškoj je iznimno popularna i verzija napravljena od krumpira – Potetlefse i Lompe – koji imaju tako neutralan okus da se mogu sljubljivati i sa slanim jelima. Lompe se, primjerice, često služi s hrenovkom umjesto peciva za hot-dog.

Originalni recept za lefse potječe još od Vikinga – oni su ga sušili kako bi dobili veliki hrskavi kreker koji je imao dugi vijek trajanja pa se mogao jesti mjesecima tijekom hladnih i oštrih skandinavskih zima.

Sladokusci se slažu da su svježe pečeni lefsei – najukusniji – a pogotovo kada je riječ od lefseima od krumpira koji su pripremljeni na roštilj-ploči. Upravo zato donosimo vam osnovni recept za to jednostavno norveško jelo.

Sastojci za lefse od krumpira:

  • 900 g krumpira
  • 120 g brašna
  • 65 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli

Priprema lefsea od krumpira:

  1. Ogulite krumpir, narežite ga na manje komade i stavite kuhati oko 15 do 20 minuta u vrućoj vodi dok ne omekša.
  2. Dobro ocijedite krumpire i protisnite ih kroz prešu dvaput kako biste dobili što mekaniju teksturu.
  3. Pomiješajte tako pripremljene krumpire s vrhnjem, maslacem, šećerom i soli.
  4. Dobiveno tijesto stavite u hladnjak preko noći.
  5. Drugi dan umiješajte brašno u ohlađeno tijesto od krumpira. Mijesite sve dok ne dobijete glatko tijesto.
  6. Podijelite smjesu na 15-ak jednakih dijelova te svaki oblikujte u kuglicu.
  7. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite svaku kuglicu u tanku palačinku.
  8. Zagrijte roštilj-ploču (ili veliku tavu). Na vrućoj podlozi ispecite lefse. Kada se počnu pojavljivati smeđe točke na tijestu, okrenite lefse i ispecite ga tako i s druge strane.
  9. Stavite lefse u čistu i pomalo vlažnu pamučnu krpu. Pokrijte ih prije posluživanja da se ne osuše. Dobar tek!

10 sjajnih recepata za neodoljive palačinke iz cijelog svijeta Dosa Proteinske palačinke sjajan su izbor za doručak Fine palačinke mogu se ispeći i bez jaja i mlijeka +6 Palačinke s piletinom i gljivama

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju