Pfeffernüsse je tradicionalni njemački keks koji se na hrvatski prevodi kao papreni orah. Ovo ne čudi s obzirom da je riječ o okrugom keksu koji izgleda poput oraha, a sadrži bijeli papar koji mu daje karakterističan okus.

Da bi kombinacija okusa bila zaokružena, okrugli paprenjaci obavezno se prelijevaju jednostavnom glazurom na bazi šećera u prahu i vruće vode.

Pfeffernüsse se u Njemačkoj jedi uoči božićno-novogodišnjih blagdana, a neizbježan su dio Dana svetog Nikole koji se slavi 6. prosinca. Vrlo sličan recept popularan je i u Nizozemskoj gdje se naziva Pepernoten.

Ove paprenjake možete napraviti i kod kuće. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju paprenih oraha.

Sastojci za njemačke paprenjake:

  • 300 g brašna
  • 115 g meda
  • 100 g smeđeg šećera
  • 75 g maslaca
  • 45 g vrhnja za šlag
  • 1 jaje
  • 1 čajna žličice mljevenog cimeta
  • ½ čajne žličice mljevenih klinčića
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • ¼ čajne žličice mljevenog bijelog papra
  • 1/8 čajne žličice pimenta
  • 1/8 čajne žličice mljevenog đumbira
  • prstohvat soli
  • prstohvat mljevenog anisa

Sastojci za glazuru:

  • 300 g šećera u prahu
  • 3-4 žlice vruće vode

Priprema njemačkih paprenjaka:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, papar, mljeveni cimet, klinčić, piment, đumbir i anis.
  2. U lončiću na štednjaku rastopite maslac i šećer, te pomiješajte s medom i vrhnjem za šlag. Kuhajte na laganoj temperaturi dok se sastojci ne sljube. Uklonite lončić s vatre i pustite da se smjesa ohladi oko pet minuta.
  3. Umiješajte ohlađenu šećernu smjesu u brašno. Dodajte jaje i nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Tijesto će biti ljepljivo i sjajno. Zamotajte ga u plastičnu foliju, stavite u hladnjak i ostavite preko noći.
  5. Tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki komad razvaljajte na debljinu oko dva centimetara.
  6. Svaki komad narežite na trake debljine oko dva centimetara i zarolajte ih u kuglicu. Ovaj će postupak biti lakši ako radite brzo dok je tijesto još hladno.
  7. Stavite ih na namašćen lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva na 15-ak minuta, odnosno dok nisu pečeni do kraja.
  8. Izvadite paprenjake iz pećnice i pustite da se ohlade do kraja.
  9. Napravite glazuru od šećera u prahu i vruće vode. Imajte na umu da ćete dobiti gušću glazuru ako upotrijebite manje vode.
  10. Svaki ohlađeni keks umočite u dobivenu glazuru i pustite da se stvrdne. Stavite u limenu kutiju na hladno mjesto i poslužujte po želji. Dobar tek!

Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0 Belfanini

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju