Pfeffernüsse je tradicionalni njemački keks koji se na hrvatski prevodi kao papreni orah. Ovo ne čudi s obzirom da je riječ o okrugom keksu koji izgleda poput oraha, a sadrži bijeli papar koji mu daje karakterističan okus.
Da bi kombinacija okusa bila zaokružena, okrugli paprenjaci obavezno se prelijevaju jednostavnom glazurom na bazi šećera u prahu i vruće vode.
Pfeffernüsse se u Njemačkoj jedi uoči božićno-novogodišnjih blagdana, a neizbježan su dio Dana svetog Nikole koji se slavi 6. prosinca. Vrlo sličan recept popularan je i u Nizozemskoj gdje se naziva Pepernoten.
Ove paprenjake možete napraviti i kod kuće. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju paprenih oraha.
Sastojci za njemačke paprenjake:
- 300 g brašna
- 115 g meda
- 100 g smeđeg šećera
- 75 g maslaca
- 45 g vrhnja za šlag
- 1 jaje
- 1 čajna žličice mljevenog cimeta
- ½ čajne žličice mljevenih klinčića
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- ¼ čajne žličice mljevenog bijelog papra
- 1/8 čajne žličice pimenta
- 1/8 čajne žličice mljevenog đumbira
- prstohvat soli
- prstohvat mljevenog anisa
Sastojci za glazuru:
- 300 g šećera u prahu
- 3-4 žlice vruće vode
Priprema njemačkih paprenjaka:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, papar, mljeveni cimet, klinčić, piment, đumbir i anis.
- U lončiću na štednjaku rastopite maslac i šećer, te pomiješajte s medom i vrhnjem za šlag. Kuhajte na laganoj temperaturi dok se sastojci ne sljube. Uklonite lončić s vatre i pustite da se smjesa ohladi oko pet minuta.
- Umiješajte ohlađenu šećernu smjesu u brašno. Dodajte jaje i nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Tijesto će biti ljepljivo i sjajno. Zamotajte ga u plastičnu foliju, stavite u hladnjak i ostavite preko noći.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki komad razvaljajte na debljinu oko dva centimetara.
- Svaki komad narežite na trake debljine oko dva centimetara i zarolajte ih u kuglicu. Ovaj će postupak biti lakši ako radite brzo dok je tijesto još hladno.
- Stavite ih na namašćen lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva na 15-ak minuta, odnosno dok nisu pečeni do kraja.
- Izvadite paprenjake iz pećnice i pustite da se ohlade do kraja.
- Napravite glazuru od šećera u prahu i vruće vode. Imajte na umu da ćete dobiti gušću glazuru ako upotrijebite manje vode.
- Svaki ohlađeni keks umočite u dobivenu glazuru i pustite da se stvrdne. Stavite u limenu kutiju na hladno mjesto i poslužujte po želji. Dobar tek!
Belfanini: Prhki blagdanski kolači koje Talijani peku u čast "Baki Mraz" +0