Navajo kruh jedan je recepata koji se najviše upisuje u tražilice diljem SAD-a otkako je započela karantena, kako zbog okusa, tako i zbog toga što se jednostavno priprema i ne traži puno sastojaka.

Taj prženi kruh duboko je ukorijenjen u tradiciji jednog od najvećih indijanskih naroda sjeverno od Meksika – naroda Navajo. Njihov kruh slavni chef Jamie Oliver opisuje kao križanca između indijskog naana i meksičkih tortilja, koji se jede u svako doba dana. Jedu se slatke ili slane, bilo posipane šećerom ili u kombinaciji s mesom i povrćem.

Recept Jamieja Olivera za Navajo kruh

Sastojci: 

600 g oštrog brašna
2 žlice praška za pecivo
6 žlica maslinova ulja
1 žličica soli

Prema želji suhi začini: majčina dušica, origano, bosiljak...

Priprema:

1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i začinsko bilje (ako ga koristite). U sredinu ulijte maslinovo ulje i oko 150 ml mlake vode. Promiješajte i dodajte još vode prema potrebi.

2. Mijesite tijesto 5 do 10 minuta pa ga prebacite u posudu i pospite s malo brašna i ostavite da se odmori.

3. Podijelite tijesto u 10 loptica pa namastite ruke i pritisnite ih dlanovima kako biste ih spljoštili i razvucite ih prstima. Pecite ih u vrućem ulju, kratko sa svake strane dok se ne zarumeni. Ispeći ih možete i na roštilju ili tavi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju