Većina talijanskih gradova za vrijeme karnevala miriše na slatke ili pržene poslastice, ali ne i Napulj. Karnevalske lazanje tipičan su specijalitet u tom dijelu Italije, nakon kojeg nitko ne ostaje gladan. Zapravo i tek nekoliko zalogaja sasvim je dovoljno. Pretjerivanje sa sastojcima nije slučajno: lazanje u kojima listove tjestenine razdvajaju mesne okruglice, ragu od rajčice i svinjetine, ricotta i tvrdo kuhana jaja oda su hedonizmu i odušak od neimaštine.
Umjesto uobičajene svježe tjestenine s jajima, koriste se tvrđi listovi od durum pšenice koji mogu podnijeti težinu nadjeva. Odlučite li se uhvatiti ukoštac s hedonističkim talijanskim specijalitetom, imamo i recept. Višak mesa koje se koristi za kuhanje ragua slobodno sačuvajte za idući ručak.
Karnevalske lazanje (Foto: Shutterstock)
Recept za napuljske lazanje:
- 200 ml maslinovog ulja
- 1 žlica svinjske masti
- 2 glavice luka, sitno nasjeckane
- 1 štapić celera, sitno nasjeckan
- 1 manja mrkva, sitno nasjeckana
- 300 g svinjskih rebara (mesnatijih)
- 200 g svinjske kobasice
- 1 kg pelata
- 200 g junećeg mljevenog mesa
- 300 g svinjskog mljevenog mesa
- 50 g sira pecorino, naribanog, plus za posipavanje jela
- 100 g bijelog kruha, očišćenog od kore, usitnjenog
- 4 jaja (za okruglice)
- 1 kg tjestenine za lazanje od durum pšenice
- 5 jaja, tvrdo kuhanih i narezanih
- 200 g talijanske salame, narezane na ploške
- 500 g ricotte, ocijeđene preko noći
- 250 g sira caciocavallo ili provolone, narezanog na kockice
- sol
Priprema napuljskih lazanja:
- Zagrijte polovicu maslinova ulja u velikom loncu na laganoj vatri. Dodajte mast i ostavite da se otopi.
- Dodajte luk, mrkvu i celer, lagano pržite dok povrće ne omekša oko 20 minuta, često miješajući.
- Dodajte rebarca i kobasice pa ih popržite ih sa svih strana. Izvadite ih pa odložite na tanjur.
- Dodajte pelate i smanjite vatru. Kuhajte oko 2 i pol sata povremeno miješajući. Umak bi trebao biti gust i gladak. Dodajte meso u umak pa kuhajte 30 minuta. Začinite prema ukusu.
- Dok se umak kuha, napravite mesne okruglice. Pomiješajte mljeveno meso s naribanim pecorinom, jajima i kruhom. Od smjese napravite male mesne okruglice, otprilike veličine zrna grožđa. Zagrijte preostalo maslinovo ulje i ispecite mesne okruglice. Ocijedite ih na papirnatim ručnicima.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Zakuhajte veliki lonac vode. Kratko kuhajte nekoliko listova lazanja odjednom (nemojte kuhati sve odjednom da se ne zalijepe) dok ne omekšaju, ali ne i skuhaju do kraja. Ocijedite ih i stavite u jednom sloju na čiste kuhinjske krpe da se malo osuše.
- Uzmite veliku posudu za pečenje i na dno rasporedite žlicu ragua. Dodajte sloj listova tjestenine, pospite s malo ricotte, prekrijte s još malo ragua i dodajte caciocavalla ili provolonea, salame i ploški kuhanih jaja. Nastavite slagati na ovaj način, pazeći da ne stavite previše u svaki sloj – ciljajte na 5 slojeva svakog nadjeva. Završite jelo slojem ragua i ribanim pecorinom.
- Pecite lazanje 25 do 30 minuta. Zadnjih 3 do 5 minuta zapecite pod gornjom rešetkom u pećnici da lazanje dobiju hrskavu koricu. Izvadite lazanje iz pećnice i ostavite da se ohlade 10 minuta
- Narežite na kriške i pospite naribanim sirom. Višak mesa iz ragua sačuvajte za neko drugo jelo.
Samo omiljeni recepti: 7 prefinih jela za svaki dan ovog tjedna +3