Složenci sa tjesteninom su savršeni čistači hladnjaka, bilo da imate višak bolonjeza, ili nekog drugog umaka koji treba potrošiti, povrća, sira ili šunke – zapečena tjestenina je spas za višak hrane.
No čak i da vam je kuhinja prazna, lako je možete pripremiti i „od početka“. Kao inspiracija može poslužiti i omiljena varijanta lazanja jer jedina razlika je u vrsti tjestenine. Kako bi se složenac imao finu hrskavu koricu pomoći će vam mješavina parmezana i hrskavih panko krušnih mrvica.
Jedna od tajni savršenog složenca od tjestenine je u tome da je ne prekuhate prije stavljanja u pećnicu. Bit će dovoljno četiri, pet minuta kuhanja, a tijekom pečenja će dodatno omekšati.
Sastojci za složenac s tjesteninom:
- 400 g tjestenine (penne)
- 300 g mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica sjemenki komorača
- 800 g umaka od rajčice (passata)
Umak od sira:
- 50 g maslaca
- 40 g brašna
- 400 ml mlijeka
- 100 g topivog sira
- ½ žličice muškatnog oraščića
- sol, papar
Za posipanje:
- 30 g panko krušnih mrvica
- ½ žlice svježe naribanog parmezana
Priprema složenca s tjesteninom:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Zagrijte vodu u velikom loncu i kad proključa posolite i dodajte tjesteninu.
- Kuhajte je samo 4-5 minuta, ocijedite i umiješajte malo maslinovog ulja ili maslaca.
- Luk nasjeckajte pa popržite na tavi na malo ulja miješajući.
- Dodajte sjeckani češnjak, bosiljak, komorač i origano te pržite desetak sekundi, dok ne zamiriše pa ulijte umak od rajčice.
- U drugoj tavi popržite meso na malo ulja miješajući ga kuhačom. Nakon 15 minuta ulijte umak od rajčice, dodajte dobar prstohvat soli i papra te pustite da lagano kuha 15 minuta.
- Dok se umak od rajčice i mesa kuha, napravite umak od sira. Dodajte maslac u lonac na srednje jakoj vatri. Kad se otopi, dodajte brašno i miješajte minutu do dvije pa ulijte mlijeko žustro miješajući da se ne naprave grudice. Zatim ulijte ostatak mlijeka i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte naribani sir, sol, papar i muškatni oraščić te miješajte dok se sir ne otopi, a umak postane gust i kremast. Isključite vatru i pomiješajte ga s tjesteninom.
- Na dno posude za pečenje dodajte malo mesnog umaka pa složite polovicu tjestenine, dodajte zatim sloj mesnog umaka pa ostatak tjestenine i ostatak mesnog umaka. Na kraju pospite krušnim mrvicama i svježe naribanim parmezanom. Pecite u pećnici 30 minuta.
Recept za varivo od brokule i piletine s kojim ćete se lakše boriti protiv hladnoće +0