Složenci sa tjesteninom su savršeni čistači hladnjaka, bilo da imate višak bolonjeza, ili nekog drugog umaka koji treba potrošiti, povrća, sira ili šunke – zapečena tjestenina je spas za višak hrane.

No čak i da vam je kuhinja prazna, lako je možete pripremiti i „od početka“. Kao inspiracija može poslužiti i omiljena varijanta lazanja jer jedina razlika je u vrsti tjestenine. Kako bi se složenac imao finu hrskavu koricu pomoći će vam mješavina parmezana i hrskavih panko krušnih mrvica.

Jedna od tajni savršenog složenca od tjestenine je u tome da je ne prekuhate prije stavljanja u pećnicu. Bit će dovoljno četiri, pet minuta kuhanja, a tijekom pečenja će dodatno omekšati.

Sastojci za složenac s tjesteninom: 

  • 400 g tjestenine (penne)
  • 300 g mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 800 g umaka od rajčice (passata)

Umak od sira:

  • 50 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 400 ml mlijeka
  • 100 g topivog sira
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • sol, papar

Za posipanje:

  • 30 g panko krušnih mrvica
  • ½ žlice svježe naribanog parmezana

Priprema složenca s tjesteninom: 

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Zagrijte vodu u velikom loncu i kad proključa posolite i dodajte tjesteninu.
  2. Kuhajte je samo 4-5 minuta, ocijedite i umiješajte malo maslinovog ulja ili maslaca.
  3. Luk nasjeckajte pa popržite na tavi na malo ulja miješajući.
  4. Dodajte sjeckani češnjak, bosiljak, komorač i origano te pržite desetak sekundi, dok ne zamiriše pa ulijte umak od rajčice.
  5. U drugoj tavi popržite meso na malo ulja miješajući ga kuhačom. Nakon 15 minuta ulijte umak od rajčice, dodajte dobar prstohvat soli i papra te pustite da lagano kuha 15 minuta.
  6. Dok se umak od rajčice i mesa kuha, napravite umak od sira. Dodajte maslac u lonac na srednje jakoj vatri. Kad se otopi, dodajte brašno i miješajte minutu do dvije pa ulijte mlijeko žustro miješajući da se ne naprave grudice. Zatim ulijte ostatak mlijeka i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte naribani sir, sol, papar i muškatni oraščić te miješajte dok se sir ne otopi, a umak postane gust i kremast. Isključite vatru i pomiješajte ga s tjesteninom.
  7. Na dno posude za pečenje dodajte malo mesnog umaka pa složite polovicu tjestenine, dodajte zatim sloj mesnog umaka pa ostatak tjestenine i ostatak mesnog umaka. Na kraju pospite krušnim mrvicama i svježe naribanim parmezanom. Pecite u pećnici 30 minuta.

Recept za varivo od brokule i piletine s kojim ćete se lakše boriti protiv hladnoće +0 Varivo od brokule i piletine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju