Ovaj medeni kruh, gingerbread ili kolač od medenjaka svidjet će vam se ako volite pomalo zaboravljene, jednostavne i fine starinske kolače. I naravno, cimet.
Savršen spoj začina, meki biskvit i dašak nostalgije ono je što čini ovaj kolač idealnim svečanim desertom, ali i svakodnevnom poslasticom, pa čak i doručkom. Na vama je samo da odaberete hoćete li ga poslužiti uz kavu, čaj ili – iako možda ne baš za doručak - kuhano vino.
Medeni kruh - sastojci:
- 200 g smeđeg šećera
- 110 g masti
- 170 g melase
- 240 ml kipuće vode
- 440 g brašna
- 2 čajne žličice sode bikarbone
- ½ čajne žličice mljevenog đumbira
- ½ čajne žličice cimeta
- ½ čajne žličice mljevenog klinčića
- 2 jaja
- 60 g nasjeckanih oraha
- ulje, za kalup
Medeni kruh - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Kalup za kuh namastite i obložite papirom za pečenje.
- U jednoj zdjeli pomiješajte šećer i mast. Dodajte melasu i kipuću vodu. Promiješajte da se sjedini.
- U drugoj zdjeli umutite brašno, sodu bikarbonu, đumbir, cimet i klinčiće. Dodajte ovu smjesu mokrim sastojcima. Dobro izmiješajte pjenjačom ili električnim mikserom. Dodajte jaja i ponovno izmiješajte. Na kraju dodajte orahe i samo ih lagano umiješajte rukom.
- Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite 40 minuta.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi u kalupu.
- Poslužite i uživajte!
Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač zbog kojeg su se Talijani spremni posvađati

