Iako gratiniranje zvuči kao komplicirani kulinarski postupak, u stvarnosti je vrlo jednostavni zadatak kojega mogu realizirati i oni koji su previše spretni u kuhinji. „Gratin“ je postupak koji dolazi iz francuske kuhinje, a generalno znači određeni sastojak preliti mješavinom jaja, vrhnja, sira i maslaca i zapeći u pećnici. Može li jednostavnije?

Na ovakav način se može pripremiti razno povrće, krumpir, meso ili riba, a mnogi će se složiti da su brokula i cvjetača ipak najveće zvijezde ovog francuskog postupka.

Za pripremu zapečenog povrća trebat će vam cvjetača, brokula, malo vrhnja, svježe jaje i parmezan. Priprema je zaista brza i jednostavna, a rezultat je jelo zbog kojega ćete zaboraviti da vašem ručku nedostaje meso.

Sastojci za zapačeno povrće s parmezanom:

  • 1 svježa cvjetača
  • 1 svježa brokula
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 jaje
  • 150 g parmezana
  • 50 g maslaca
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • Sol, papar

Priprema zapečenog povrća s parmezanom:

  1. Cvjetaču i brokulu očistite i odvojite na male cvjetove. Stavite kuhati u kipuću i posoljenu vodu najviše 10 minuta.
  2. U dubljoj posudi pomiješajte kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje i jaje i začinite smjesu.
  3. Plitku posudu premažite maslacem i dno posude posipajte krušnim mrvicama koje će upiti višak tekućine.
  4. U posudu posložite kuhano povrće, prelijte ga smjesom i posipajte parmezanom.
  5. Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva, odnosno sve dok se na vrhu ne stvori zlatna korica.
  6. Poslužite ako prilog ili lagano glavno jelo.

Dobar tek!