Ovaj fini, kremasti rižoto s vrganjima i šampinjonima svidio nam se zbog punog okusa, svakodnevnih sastojaka i krajnje jednostavne pripreme.

Bit će gotov za samo pola sata, a uspjet će i početnicima u kuhinji. Radi se sa suhim vrganjima, ali možete ih zamijeniti i svježima, pa temeljc napravite s vodom. 

Sastojci za kremasti rižoto od gljiva:

  • 50 g suhih vrganja
  • 1 povrtna kocka za temeljac
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 250 g šampinjona, nasjeckanih
  • 300 g riže za rižoto
  • 175 ml bijelog vina
  • 25 g maslaca
  • 1 šaka nasjeckanog lišća peršina
  • 50 g parmezana, svježe naribanog

Priprema kremastog rižota od gljiva:

  1. Stavite suhe vrganje u veću posudu i prelijte ih litrom kipuće vode. Nakon 20 minuta ocijedite vrganje u zdjeli, tako da tekućina ostane.
  2. Izmrvite 1 kocku povrtnog temeljca u tekućinu od gljiva, pa gljive nježno iscijedite, a tekućinu ostavite sa stane.
  3. U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte 1 sitno nasjeckani luk i 2 sitno nasjeckana češnja češnjaka, pa pržite oko 5 minuta dok ne omekšaju.
  4. Umiješajte nasjeckane šampinjone i vrganje, posolite i popaprite te nastavite kuhati 8 minuta dok i svježe gljive ne omekšaju.
  5. Dodajte rižu za rižoto i kuhajte 1 min. Prelijte bijelim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
  6. Ulijte četvrtinu temeljca i kuhajte uz često miješanje dok riža ne upije svu tekućinu.
  7. Ponovno dodajte otprilike istu količinu temeljca i nastavite i miješati, pa kada se tekućina ukuha, dodajte i preostali temeljac. Ako je riža i tada nedovoljno kuhana, dodajte malo vode.
  8. Maknite tavu s vatre, dodajte maslac i ribani parmezan te pola šake nasjeckanog peršinovog lista.
  9. Poklopite i ostavite nekoliko minuta da riža upije višak tekućine i malo se ohladi. Rižoto još jednom dobro promiješajte.
  10. Poslužite toplo i pospite s još parmezana i peršina.

7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja možete napraviti za 20-ak minuta bez puno suđa Miso juha s ramen rezancima, gljivama i tofuom Čupavci, ali u obliku kuglica Hladna salata od kus-kusa i tune iz konzerve +2 Špageti u umaku od maslaca i inćuna

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju