Ovaj fini, kremasti rižoto s vrganjima i šampinjonima svidio nam se zbog punog okusa, svakodnevnih sastojaka i krajnje jednostavne pripreme.
Bit će gotov za samo pola sata, a uspjet će i početnicima u kuhinji. Radi se sa suhim vrganjima, ali možete ih zamijeniti i svježima, pa temeljc napravite s vodom.
Sastojci za kremasti rižoto od gljiva:
- 50 g suhih vrganja
- 1 povrtna kocka za temeljac
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 250 g šampinjona, nasjeckanih
- 300 g riže za rižoto
- 175 ml bijelog vina
- 25 g maslaca
- 1 šaka nasjeckanog lišća peršina
- 50 g parmezana, svježe naribanog
Priprema kremastog rižota od gljiva:
- Stavite suhe vrganje u veću posudu i prelijte ih litrom kipuće vode. Nakon 20 minuta ocijedite vrganje u zdjeli, tako da tekućina ostane.
- Izmrvite 1 kocku povrtnog temeljca u tekućinu od gljiva, pa gljive nježno iscijedite, a tekućinu ostavite sa stane.
- U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte 1 sitno nasjeckani luk i 2 sitno nasjeckana češnja češnjaka, pa pržite oko 5 minuta dok ne omekšaju.
- Umiješajte nasjeckane šampinjone i vrganje, posolite i popaprite te nastavite kuhati 8 minuta dok i svježe gljive ne omekšaju.
- Dodajte rižu za rižoto i kuhajte 1 min. Prelijte bijelim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
- Ulijte četvrtinu temeljca i kuhajte uz često miješanje dok riža ne upije svu tekućinu.
- Ponovno dodajte otprilike istu količinu temeljca i nastavite i miješati, pa kada se tekućina ukuha, dodajte i preostali temeljac. Ako je riža i tada nedovoljno kuhana, dodajte malo vode.
- Maknite tavu s vatre, dodajte maslac i ribani parmezan te pola šake nasjeckanog peršinovog lista.
- Poklopite i ostavite nekoliko minuta da riža upije višak tekućine i malo se ohladi. Rižoto još jednom dobro promiješajte.
- Poslužite toplo i pospite s još parmezana i peršina.
7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja možete napraviti za 20-ak minuta bez puno suđa +2