Lazanje s tikvicama ukusan su ručak ili večera koja će razveseliti vegetarijance, ali i uvjeriti zaklete mesojede dase i bez mesa, barem ponekad, može.
Priprema ovih lazanja u divnom svilenom umaku nije samo brza, nego je i vrlo jednostavna. Za gotovo sve pobrinut će se sjajna kombinacija sireva, tikvica i umaka od rajčice, a uz ove jednostavne upute i kulinarski amateri impresionirat svakoga tko kuša ovo ukusno jelo.
Sve što vam treba za lazanje s tikvicama pripremit ćete za samo deset minuta, a onda će u pećnici provesti još toliko. Količina iz recepta nahranit će četvero.
Sastojci za lazanje s tikvicama:
- 9 listova lazanja ili 1 paket
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 1 glavica luka, nasjeckanog na sitno
- 700 g tikvica (6), krupno naribanih
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 250 g ricotta sira
- 50 g cheddar sira
- 350 g šalše od rajčice (može i kupovna)
- sol
- papar
Priprema lazanja s tikvicama:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Zakuhajte vodu i kuhajte listove lazanja oko 5 minuta dok ne omekšaju. Isperite ih hladnom vodom, pa pokapajte s malo ulja da se ne lijepe.
- Za to vrijeme u većoj tavi zagrijte ulje i popržite luk. Nakon 3 minute dodajte tikvice i češnjak i nastavite pržiti dok tikvice ne omekšaju. Umiješajte 2/3 ricotte i cheddara, a zatim začinite po želji.
- Zagrijte umak od rajčice u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku.
- U veliku posudu za pečenje poslažite listove lazanja da prekriju dno, zatim ulijte pola tikvica, zatim opet poslažite listove lazanja pa umak od rajčice. Ponovite i na vrh rasporedite komadiće preostale ricotte pa pospite ostatkom cheddara.
- Pecite na gornjoj rešetci oko 10 minuta dok tjestenina ne omekša, a sir ne dobije lijepu boju.
5 recepata koje mora isprobati svaki ljubitelj tikvica +0