Kuhani ili pečeni kukuruz, jedna je od prvih gastro asocijacija na ljeto. Sve što nam treba za pripremu kukuruza je duboka posuda ili već zagrijani roštilj, a uz prstohvat soli, imamo idealno jelo za ponijeti na plažu ili na posao.
Kukuruz je namirnica s puno potencijala, a juha od kukuruza mnogima je omiljena ljetna delicija. Obično se priprema od kukuruza šećerca, uz dodatak maslaca, brašna i začina, osobito su je voljeli Seneca Indijanci, koji su je nazvali onno'kwa.
Stari gastro zapisi sugeriraju da niti jedno okupljanje Seneca Indijanaca nije moglo proći bez vruće, slane i slasne juhe od kukuruza koje ih je po zimi dobro zagrijavala, a po ljetu osvježavala.
Ako nemate previše vremena, a želite ukusni i hranjivi ručak, pripremite ljetnu juhu od kukuruza za koju će vam trebati nekoliko osnovnih sastojaka.
Sastojci za ljetnu juhu od kukuruza:
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslaca
- 350 g kuhanog kukuruza (može i konzervirani)
- 1 veći krumpir
- 200 ml povrtnog temeljca
- 200 ml mlijeka
- 1 žlica octa
- Sol, papar, mljevena crvena paprika, curry
- 50 ml vrhnja za kuhanje
Priprema ljetne juhe od kukuruza:
- Krumpir narežite na sitne kockice i skuhajte ga. Na maslacu prepržite luk i češnjak. Dodajte 250 g kukuruza i polovicu ocijeđenog krumpira pa kratko prepržite. Ako koristite kukuruz iz konzerve, dobro ga operite.
- Zalijte s mješavinom temeljca i mlijeka. Dodajte začine i pa kuhajte 15 minuta.
- Juhu maknite s vate pa pomoću štapnog miksera napravite glatku smjesu. Vratite na vatru, dodajte ocat i vrhnje za kuhanje, kao i preostali kukuruz i krumpir.
- Poslužite toplu ili hladnu, uz dodatak prepečenog kruha.
Sa sirom i maslacem! Recept za najfiniji pečeni kukuruz iz pećnice
Dobar tek!