Kuhani ili pečeni kukuruz, jedna je od prvih gastro asocijacija na ljeto. Sve što nam treba za pripremu kukuruza je duboka posuda ili već zagrijani roštilj, a uz prstohvat soli, imamo idealno jelo za ponijeti na plažu ili na posao.

Kukuruz je namirnica s puno potencijala, a juha od kukuruza mnogima je omiljena ljetna delicija. Obično se priprema od kukuruza šećerca, uz dodatak maslaca, brašna i začina, osobito su je voljeli Seneca Indijanci, koji su je nazvali onno'kwa.

Stari gastro zapisi sugeriraju da niti jedno okupljanje Seneca Indijanaca nije moglo proći bez vruće, slane i slasne juhe od kukuruza koje ih je po zimi dobro zagrijavala, a po ljetu osvježavala.

Ako nemate previše vremena, a želite ukusni i hranjivi ručak, pripremite ljetnu juhu od kukuruza za koju će vam trebati nekoliko osnovnih sastojaka.

Sastojci za ljetnu juhu od kukuruza:

  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 350 g kuhanog kukuruza (može i konzervirani)
  • 1 veći krumpir
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • 200 ml mlijeka
  • 1 žlica octa
  • Sol, papar, mljevena crvena paprika, curry
  • 50 ml vrhnja za kuhanje

Priprema ljetne juhe od kukuruza: 

  1. Krumpir narežite na sitne kockice i skuhajte ga. Na maslacu prepržite luk i češnjak. Dodajte 250 g kukuruza i polovicu ocijeđenog krumpira pa kratko prepržite. Ako koristite kukuruz iz konzerve, dobro ga operite.
  2. Zalijte s mješavinom temeljca i mlijeka. Dodajte začine i pa kuhajte 15 minuta.
  3. Juhu maknite s vate pa pomoću štapnog miksera napravite glatku smjesu. Vratite na vatru, dodajte ocat i vrhnje za kuhanje, kao i preostali kukuruz i krumpir. 
  4. Poslužite toplu ili hladnu, uz dodatak prepečenog kruha. 

Sa sirom i maslacem! Recept za najfiniji pečeni kukuruz iz pećnice

Dobar tek! 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju