Kocke milijunaša tradicionalni su britanski desert koji savršeno paše uz šalicu kave ili čaja koji ime duguje bogatom okusu. Prhko tijesto u kombinaciji s domaćom karamelom i čokoladnim ganacheom podsjeća na kupovne čokoladice, ali je puno ukusnije.

Sastojci za kocke milijunaša:

Podloga:

  • 225 g maslaca
  • 70 g šećera
  • 70 g smeđeg šećera
  • 1 veliki žumanjak
  • ¾ žličice ekstrakta vanilije
  • ½ žličice soli
  • 260 g brašna


Karamel:
 

  • 790 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 80 ml kukuruznog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice soli

Ganache:

  • 340 g čokolade
  • 120 ml vrhnja za šlag
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • morska sol za posipanje

Priprema :

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija i obložite posudu za pečenje papirom za pečenje. Izmiksajte omekšani maslac pa dodajte šećer i miksajte oko oko 30 sekundi.
  2. Zatim dodajte žumanjak i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se sastojci dobro ne sjedine. Postupno dodajte brašno i na polovici dodajte sol, miksajući. Smjesa mora biti malo mrvičasta kako bi se lakše utisnula u posudu za pečenje.
  3. Utisnite tijesto u posudu pa ga ravnomjerno pritisnite (stavite papir za pečenje na smjesu pa dlanom zagladite površinu). Pecite na 20-25 minuta, dok rubovi ne postanu lagano zlatno smeđi. Ostavite da se ohladi dok pripremate karamelu.
  4. Pomiješajte kondenzirano mlijeko, maslac, smeđi šećer i kukuruzni sirup u loncu srednje veličine pa zagrijte na srednje jakoj vatri. Često miješajte dok se maslac ne otopi i sastojci se dobro sjedine. Nastavite miješati dok smjesa ne počne ključati (to može potrajati nekoliko minuta, ali ne morate pojačavati vatru). Kada smjesa zavrije, smanjite vatru i kuhajte uz stalno miješanje 10-15 minuta dok smjesa ne dobije bogatu boju karamela i ne zgusne se (trebala bi se početi odvajati od stranica lonca dok miješate). Maknite s vatre i odmah umiješajte ekstrakt vanilije i sol. Ravnomjerno prelijte preko pripremljenog biskvita, po potrebi ga rasporedite karamelu nožem. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi nekoliko sati ili u hladnjaku jedan sat prije dodavanja čokolade.
  5. Usitnite čokoladu pa je zagrijte s vrhnjem za šlag u malom loncu na srednje jakoj vatri. Često miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije. Ostavite da se čokolada hladi oko 5 minuta, a zatim je ravnomjerno rasporedite preko sloja karamele. Pričekajte nekoliko minuta, a zatim pospite morskom soli.
  6. Pustite da se čokolada stvrdne i poslužite.

Najbolji akvarij u Europi: Mjesto gdje možete spavati kraj morskih pasa i vidjeti životinje iz cijelog svijeta Oceanário de Lisboa - 8 Oceanário de Lisboa - 7 Oceanário de Lisboa - 6 +5 Oceanário de Lisboa - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju