Tražite li brzinsku ideju za ručak možete isprobati junetinu u umaku od maslaca i češnjaka. Jelu koje je gotovo za manje od pola sata slast pružaju sokovi od pečenja, koji s maslacem tvore umak, idealan dodatak riži ili krumpiru, ali i pečenom povrću. Kockice junetine odličan su dodatak i zasitnim salatama s puno povrća.
Kako bi se meso fino ispeklo, ostavite ga na sobnoj temperaturi pola sata prije pečenja, a tavu tavu debela dna dobro zagrijte. Tavu nemojte prenatrpati jer će se junetina skuhati, a ne ispeći u vlastitim sokovima. Osim češnjaka, poslužit će i ljute papričice te začinsko bilje poput majčine dušice.
Junetina u umaku od maslaca i češnjaka (Foto: Shutterstock)
Sastojci za junetinu u maslacu:
- 700 g ramsteka
- 3 žlice maslaca
- 4 češnja češnjaka
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 1 žlica ulja
- sol, papar
Priprema junetine u maslacu:
- Meso narežite na kocke veličine oko 2,5 cm pa ih posušite papirnatim ubrusom. Posolite i popaprite.
- Zagrijte veliku i tešku tavu koja dobro drži toplinu pa dodajte ulje.
- Dodajte dio mesa – pecite ga u nekoliko tura kako u tavi ne bi bila gužva i kako bi se meso fino zapeklo.
- Pecite oko 2-3 minute na jednoj strani, potom okrenite i pecite još oko 2 minute.
- Izvadite meso pa u tavu dodajte maslac i nasjeckani češnjak pa pecite kratko, samo dok ne zamiriši.
- Vratite meso i pecite minutu, dvije, miješajući da se obloži maslacem.
- Pospite peršinom i poslužite uz omiljeni prilog, poput pirea od krumpira ili cvjetače, salate ili uz rižu.
Ne može brže i lakše od ovog: 7 jela s kojima se štede novac i vrijeme +1