Nađete li se u Nizozemskoj tijekom tmurnih jesenskih ili zimskih dana i poželite pojesti nešto lokalno, domaće i tradicionalno velike su šanse da će vam ponuditi erwtensoep, varivo od prepolovljenog suhog graška kojem šmek daju kobasice ili dimljeno meso. Osim suhog graška za erwtensoep, koji se naziva i snert na popisu za kupnju će se naći i drugo povrće poput mrkve, luka, poriluka i celera.

Varijacije na temu u pripremi i odabiru sastojaka su brojne. Suhi grašak može biti žuti ili pak zeleni, koji ima nešto slađi okus. Kad je riječ o svinjskom mesu koristi se slanina, kobasice ili neki drugi oblik sušene dimljene delicije.

Ponekad se poslužuje uz tamni raženi kruh, kao i sir. Juha se na kraju pripreme može usitniti štapnim mikserom, bilo skroz ili djelomično, a kako bi bila gušća dodaje se i škrobno brašno izmiješano s malo mlijeka. Jedan dio vode u receptu možete zamijeniti temeljcem, a prema želji dodajte i komadiće slanine ili špeka. 

Sastojci za juhu od suhog graška:

  • 450 g suhog prepolovljenog graška
  • 125 g pancete narezane na sitne kockice
  • komad svinjskog suhog mesa (suha svinjska rebra)
  • 2,3 l hladne vode (ili temeljca)
  • 1 glavica luka
  • 10 klinčića
  • 2 poriluka
  • 2 mrkve
  • 1/2 manje glavice celera
  • 1 svinjski kotlet
  • sol, papar

Priprema juhe od suhog graška:

  1. Pripremite veliki lonac u koji stavite suhi grašak. Luk ogulite i izbockajte ga klinčićima. Zatim dodajte suha svinjska rebra, pancetu, svinjski kotlet, papar, vodu ili temeljac i luk izbockan klinčićima. Ulijte vodu i zagrijte do vrenja pa kuhajte 45 minuta uz povremeno miješanje i skidanje pjene.
  2. Izvadite kotlet i očistite ga od kosti. Dodajte nasjeckano povrće (poriluk, mrkvu i celer) i sve dobro promiješajte. Kuhajte na srednjoj vatri oko pola sata i povremeno promiješajte da se povrće ne zalijepi za dno.
  3. 15 minuta prije kraja kuhanja Izvadite rebra i luk. Bacite kosti. Izvadite klinčiće iz luka, nasjeckajte ga kad se malo ohladi i vratite u lonac. Prema želji izmiksajte štapnim mikserom do željene gustoće i vratite svinjetinu u juhu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju