Nađete li se u Nizozemskoj tijekom tmurnih jesenskih ili zimskih dana i poželite pojesti nešto lokalno, domaće i tradicionalno velike su šanse da će vam ponuditi erwtensoep, varivo od prepolovljenog suhog graška kojem šmek daju kobasice ili dimljeno meso. Osim suhog graška za erwtensoep, koji se naziva i snert na popisu za kupnju će se naći i drugo povrće poput mrkve, luka, poriluka i celera.
Varijacije na temu u pripremi i odabiru sastojaka su brojne. Suhi grašak može biti žuti ili pak zeleni, koji ima nešto slađi okus. Kad je riječ o svinjskom mesu koristi se slanina, kobasice ili neki drugi oblik sušene dimljene delicije.
Ponekad se poslužuje uz tamni raženi kruh, kao i sir. Juha se na kraju pripreme može usitniti štapnim mikserom, bilo skroz ili djelomično, a kako bi bila gušća dodaje se i škrobno brašno izmiješano s malo mlijeka. Jedan dio vode u receptu možete zamijeniti temeljcem, a prema želji dodajte i komadiće slanine ili špeka.
Sastojci za juhu od suhog graška:
- 450 g suhog prepolovljenog graška
- 125 g pancete narezane na sitne kockice
- komad svinjskog suhog mesa (suha svinjska rebra)
- 2,3 l hladne vode (ili temeljca)
- 1 glavica luka
- 10 klinčića
- 2 poriluka
- 2 mrkve
- 1/2 manje glavice celera
- 1 svinjski kotlet
- sol, papar
Priprema juhe od suhog graška:
- Pripremite veliki lonac u koji stavite suhi grašak. Luk ogulite i izbockajte ga klinčićima. Zatim dodajte suha svinjska rebra, pancetu, svinjski kotlet, papar, vodu ili temeljac i luk izbockan klinčićima. Ulijte vodu i zagrijte do vrenja pa kuhajte 45 minuta uz povremeno miješanje i skidanje pjene.
- Izvadite kotlet i očistite ga od kosti. Dodajte nasjeckano povrće (poriluk, mrkvu i celer) i sve dobro promiješajte. Kuhajte na srednjoj vatri oko pola sata i povremeno promiješajte da se povrće ne zalijepi za dno.
- 15 minuta prije kraja kuhanja Izvadite rebra i luk. Bacite kosti. Izvadite klinčiće iz luka, nasjeckajte ga kad se malo ohladi i vratite u lonac. Prema želji izmiksajte štapnim mikserom do željene gustoće i vratite svinjetinu u juhu.