Glava celera možda ne izgleda osobito atraktivno, a nije ju lagano ni oguliti. Ipak, ovo niskokalorično korjenasto povrće nudi mnoštvo hranjivih tvari, ali i mogućnosti za kulinarske igre.
Glava celera ima nježan orašasti okus i teksturu nalik na pastrnjak. Može se jesti sirova u salatama – obavezno je nakapajte limunom nakon guljenja i ribanja da ne počne tamnjeti dok pripremate preljev, ali i skuhati na različite načine.
Od nje se priprema i vrlo kremasta juha. Sljubite je s porilukom, lukom, češnjakom i krumpirom te ponešto začina i pretvorite u fino zimsko jelo. Ako pak želite uživati u kremastoj teksturi, izblendajte sve sastojke juhe prije posluživanja.
Sastojci za kremastu juhu od glave celera:
- 1 glava celera
- 1 veliki krumpir
- 1 poriluk
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
- svježi peršin za posluživanje
Priprema kremaste juhe od celera:
- Glavu celera pažljivo ogulite, operite i narežite na kocke. Očistite krumpir i narežite na kocke otprilike iste veličine. Luk i poriluk narežite na tanke kriške. Sitno nasjeckajte češnjak.
- U većem loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjate luk, češnjak i poriluk. Pirjajte oko pet minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte kocke celera i krumpira pa pirjajte sve zajedno još oko pet minuta.
- Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem. Posolite i popaprite po želji.
- Kuhajte juhu oko 20 minuta, odnosno dok sve povrće ne omekša i ne bude kuhano.
- Štapnim mikserom pretvorite smjesu u gustu juhu. Začinite po ukusu.
- Poslužite juhu toplu s malo nasjeckanog peršina. Dobar tek!
Od vitamina C do jaja: 7 laži o hrani na koje ne treba pasti +0