Glava celera možda ne izgleda osobito atraktivno, a nije ju lagano ni oguliti. Ipak, ovo niskokalorično korjenasto povrće nudi mnoštvo hranjivih tvari, ali i mogućnosti za kulinarske igre.

Glava celera ima nježan orašasti okus i teksturu nalik na pastrnjak. Može se jesti sirova u salatama – obavezno je nakapajte limunom nakon guljenja i ribanja da ne počne tamnjeti dok pripremate preljev, ali i skuhati na različite načine.

Od nje se priprema i vrlo kremasta juha. Sljubite je s porilukom, lukom, češnjakom i krumpirom te ponešto začina i pretvorite u fino zimsko jelo. Ako pak želite uživati u kremastoj teksturi, izblendajte sve sastojke juhe prije posluživanja.

Sastojci za kremastu juhu od glave celera:

  • 1 glava celera
  • 1 veliki krumpir
  • 1 poriluk
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema kremaste juhe od celera:

  1. Glavu celera pažljivo ogulite, operite i narežite na kocke. Očistite krumpir i narežite na kocke otprilike iste veličine. Luk i poriluk narežite na tanke kriške. Sitno nasjeckajte češnjak.
  2. U većem loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjate luk, češnjak i poriluk. Pirjajte oko pet minuta dok povrće ne omekša.
  3. Dodajte kocke celera i krumpira pa pirjajte sve zajedno još oko pet minuta.
  4. Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem. Posolite i popaprite po želji.
  5. Kuhajte juhu oko 20 minuta, odnosno dok sve povrće ne omekša i ne bude kuhano.
  6. Štapnim mikserom pretvorite smjesu u gustu juhu. Začinite po ukusu.
  7. Poslužite juhu toplu s malo nasjeckanog peršina. Dobar tek!

Od vitamina C do jaja: 7 laži o hrani na koje ne treba pasti Celer Maslac +0 Mrkva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju