Hrskavo ulje je idealan dodatak kada želite bez previše kompliciranja dati više okusa povrću, jelima od jaja ili grickalicama. Iako se može kupiti u trgovinama s azijskom hranom, lako ga možete napraviti i sami. „Chili Crisp“ je mješavina ljutih papričica, luka, češnjaka i ulja sa začinima. Umjesto morske soli može mu se dodati i MSG, mononatrijev glutamat, koji hranu čini ukusijom, ali ako ste inače osjetljiviji na azijsku hranu budite oprezni jer kod nekih ljudi izaziva glavobolje i mučnine. Zvjezdasti anis i cimet daju toplu notu ulju, ali ako niste ljubitelj, slobodno ih izostavite.
Sastojci za hrskavo ulje:
- 355 ml biljnog ulja ili ulja od kikirikija
- 2 ljute papričice
- 1 ljutika
- 10 češnja češnjaka
- 1 žličica crnog papra u zrnu
- ¼ šalice pahuljica crvenog čilija
- 1 žlica dimljene paprike
- 1 žlica soja umaka
- 1 žličica šećera
- ½ žličice morske soli ili MSG
- 1 štapić cimeta
- 4 zvjezdasta anisa
Priprema hrskavog ulja:
- Očistite i nasjeckajte ljute paprike, ljutiku i češnjak. Ulijte ulje u mali lonac pa dodajte serrano papriku, ljutiku, češnjak i papar u zrnu. Dodajte štapić cimeta i zvjezdasti anis.
- Zagrijte ulje na laganoj vatri i ostavite 20-30 minuta, ili dok sastojci u loncu ne porumene i postanu hrskavi. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi 2-3 minute. Arome će dodatno prožeti ulje.
- Pomiješajte pahuljice čilija, sojin umak, šećer i msg ili sol u posudi otpornoj na toplinu. Procijedite ulje u smjesu s čilijem, a procijeđene komadiće ostavite u cjedilu da se ohlade. Odvojite štapić cimeta i zvjezdasti anis, a zatim hrskave komadiće umiješajte natrag u ulje.
- Pokrijte i stavite u hladnjak preko noći da se okusi još više razviju. Prije posluživanja promiješajte.