Goveđi ili juneći gulaš (giouvetsi, ili youvetsi) omiljeno je grčko obiteljsko jelo u kojem se generacijama uživa vikendima i blagdanima. Iako više ne miriši tako često iz peći na drva, način pripreme je više-manje ostao isti.
Nekoć se giouvetsi pekao u pekarnicama koje su imale dovoljno prostora za pripremu, a kada bi jelo bilo gotovo družilo bi se dugo, uz pokoju čašicu i dobro raspoloženje. Osim govedine ili junetine, za giouvetsi se koristi orzo, sitna tjestenina koja izgleda poput riže, a ponegdje se može pronaći i pod imenom „risoni“. No poslužit će i bilo koja druga, omiljena tjestenina, a prema želji junetinu možete zamijeniti i teletinom.
Sastojci za teleći giouvetsi:
1 kg teletine ili junetine za gulaš
2 glavice luka
2 mrkve
400 g pelata
2 žlice paste od rajčice
1 žličica šećera
1 čaša crnog vina
1 štapić cimeta
250 g sitne tjestenine (orzo)
100 g feta sira
maslinovo ulje
Priprema:
1. Obrišite meso papirnatim ručnicima. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i mrkvu pa pirjajte pet minuta na srednje laganoj vatri. Pojačajte vatru i dodajte meso narezano na kocke pa ga pržite sa svih strana
2. Umiješajte pastu od rajčice, pirjajte minutu pa ulijte vino. Pričekajte da vino ispari. Dodajte pelate, šećer, štapić cimeta i dobar prstohvat soli i papra te toliko vode da prekrije meso. Priziva nostalgiju: Istočnoeuropska gozba koja će vas vratiti u djetinjstvo +38
3. Smanjite vatru i pirjajte poklopljeno oko 45 minuta ili dok meso ne omekša i skuha se. Povremeno promiješajte i podlijte vodom
4. Tjesteninu popržite na maslinovom ulju. Prebacite meso i tjesteninu u lim za pečenje. Izvadite štapić cimeta i promiješajte. Po potrebi dolijte toliko vode da tjestenina bude pokrivena. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzija pola sata. Maknite foliju, po potrebi dodajte čašu vode i vratite u pećnicu na još 15 minuta. Pospite izmrvljenom fetom i uživajte.