Bilo da vam je ostao usamljeni komadić kelja ili špinata, paprika ili pola tikvice, sve to može ići u frittatu, talijanski raj za ostatke iz smočnice.

Frittata se može raditi na nekoliko načina, a želite li da riža bude hrskava, i za to postoji trik. Nakon što propirjate luk u tavi, ubacite kuhanu rižu. Zatim je poravnajte žlicom tako da dobijete ravnomjerni sloj visok oko centimetra pa ostavite na posve laganoj vatri oko 10 minuta bez miješanja.

Lopaticom nježno podignite dno riže kako biste provjerili da dobiva boju i zatim je prelijte jajima izmiješanima s naribanim sirom te jelo dovršite u pećnici na 150 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta. Kako biste spriječili nezgode, u pećnicu stavljajte samo tave koje su za to predviđene.

Sastojci za jednostavnu frittatu s rižom:

6 jaja
2 šalice kuhane riže
150 g parmezana
1 mladi luk
10 crnih maslina bez koštice
1 paprika
začinsko bilje

Priprema: 

1. Izmiješajte jaja s prstohvatom soli dok se lijepo ne povežu pa dodajte naribani parmezan i stavite na stranu.

2. Na maslinovu ulju popržite sjeckani luk i papriku pa masline i  rižu, promiješajte te prebacite u posudu za pečenje ili ostavite u tavi ako imate onu koja može u pećnicu.

3. Prelijte sve jajima pa pecite na 160 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta, ili dok se jaja ne stegnu. Izvadite iz pećnice pa ostavite oko 10 minuta.

4. Poslužite ukrašeno svježim začinskim biljem poput kopra, peršina ili bosiljka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju