Pandan kroštulama, poljski specijalitet od hrskavog tijesta ime faworki navodno duguje šarenim vrpcama koje su srednjovjekovni vitezovi dobivali od svojih dama – a riječ potječe od francuskog izraza za milost ili naklonost.

Savršeni faworki trebaju biti vrlo tanki, hrskavi, s puno zračnih mjehurića na površini i obilno posuti šećerom u prahu. Osim žumanjaka i brašna, u tijesto se dodaju i kiselo vrhnje i naribana korica limuna te naranči koji pružaju dozu svježine i primamljivu aromu.

U receptima se mogu pronaći i sastojci poput praška za pecivo, a neki kuhari umjesto vrhnja koriste pivo. Trake tijesta se tradicionalno prže u svinjskoj masti, ali slobodno koristite i ulje, poput suncokretovog. No faworki se mogu i peći u pećnici, na 200 stupnjeva Celzija, oko osam minuta. Prije stavljanja u pećnicu, u tom slučaju, trake tijesta premažite rastopljenim maslacem.

Faworki - sastojci

  • 165 g brašna
  • 2 velika žumanjka
  • 60 g kiselog vrhnja
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žličice votke, ruma ili jabučnog octa
  • 2 žličice naribane korice limuna ili naranče
  • 1/4 žličice soli

Dodatno:

  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Faworki - priprema

  1. Izmiješajte žumanjke s vanilijom i kiselim vrhnjem, zatim dodajte sve ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Mikserom s nastavkom za tijesto potrebno je oko 7 minuta, a ručno oko 12 minuta. Tijesto treba biti vrlo glatko.
  2. Razvaljajte tijesto na oko 20 cm promjera, preklopite na pola, pa opet na pola. Ponovite to 4 ili više puta (što više, to bolje). Između preklapanja tijesto lagano istucite valjkom – tako će se napraviti zračni džepovi, a trakice će biti hrskavije nakon pečenja.
  3. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite ga da odstoji 20 minuta.
  4. Na lagano pobrašnjenoj površini, razvaljajte tijesto što tanje možete. Izrežite tijesto na trakice široke oko 4 cm. Svaku traku narežite na komade duljine 13 cm. U sredini svake trake napravite mali prorez, kroz koji provucite jedan kraj kako biste stvorili oblik "vrpce". Pokrijte oblikovane faworke kuhinjskom krpom da se ne osuše.
  5. Zagrijte ulje na 180°C u plitkom loncu ili tavi (ulje treba biti duboko oko 5 cm). Pržite faworke u serijama dok ne postanu zlatne s obje strane (okrenite ih vilicama). Prženje traje oko 1-2 minute po seriji. Pazite da ne dodate previše odjednom kako ulje ne bi izgubilo temperaturu. Idealna temperatura ulja je 175-185°C (koristite termometar).

Jednostavno, lako i bez puno suđa: 7 finih jela na žlicu idealnih kada je vani jako hladno Varivo od slanutka i krumpira Rižina kaša s jajima Varivo od kupusa i leće +1 Američki gulaš s mljevenim mesom i makaronima

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju