Iskoristite sezonu rajčica! Upotrijebite zrele i sočne cherry rajčice za pripremu aromatičnog umaka punog okusa koji može poslužiti kao preljev za salatu, ali i sočan umak za mesna i druga jela.
Ovaj se umak posebno dobro slaže s pečenom piletinom i svinjetinom, a može oplemeniti okus i junećeg odreska.
Sastojci:
1 kg cherry rajčica
2 žlice maslinova ulja
1 žlica sitno nasjeckane ljutike
1 žlica vinskog octa
1 čajna žličica naribane limunove korice
½ čajne žličice sitno nasjeckanog češnjaka
sol i papar po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
2. Na lim za pečenje stavite polovicu svježih cherry rajčica te ih pokapajte s otprilike jednom žlicom maslinova ulja.
3. Stavite peći rajčice u pećnicu na oko 15 minuta. Potom iz izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade do kraja.
4. Za to vrijeme narežite ljutiku i češnjak te ih pomiješajte s vinskim octom i nešto soli. Pustite da se ljutika i češnjak marinira oko 15 minuta.
5. Od preostalih svježih rajčica napravite jednoličnu smjesu u blenderu zajedno s mariniranom ljutikom, češnjakom i limunovom koricom.
6. Dobivenu smjesu pomiješajte s preostalim uljem i pečenim rajčicama. Posolite i popaprite po želji i dodajte nešto svježeg začinskog bilja.
7. Poslužite preko pečenog mesa. Dobar tek!