Čips se ne mora praviti samo od krumpira, u to smo se odavno uvjerili. Ali jeste li se ikada sjetili napraviti čips od patlidžana? Mi smo ga probali napravljenog po ovom receptu – i izvrstan je. Osim patlidžana, trebat ćete parmezan koji će mu stvoriti finu hrskavu košuljicu, malo maslinovog ulja i začine.
Čips od patlidžana peče se u pećnici, pa pripazite da ga lijepo rasporedite u jedan sloj da se ploške ne preklapaju. Patlidžan možete narezati i ručno, ali ako koristite mandolinu, dobit ćete ploške iste debljine. O debljini komada ovisi i vrijeme pečenja, pa tek okvirno računajte da će vam trebati 10 do 20 minuta, ali počnite provjeravati kako napreduje i ranije.
Čips od patlidžana poslužite kao međuobrok ili finu grickalicu uz umak od kiselog vrhnja ili od rajčice.
Sastojci za čips od patlidžana:
- 1 srednji patlidžan
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 30 g svježe naribanog parmezana
- 1 čajna žličica mješavine talijanskih začina
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- sol
- crni papar, svježe mljeveni
- 2 žlice prženog sezama
Priprema čipsa od patlidžana:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Narežite patlidžan po širini na vrlo tanke ploške. Položite ploške patlidžana na papirnate ubruse i lagano posolite, pa ostavite 10 minuta da puste vodu. Obrišite kriške patlidžana papirnatim ručnikom i okrenite ih pa još jednom ponovite proces – soljenje, čekanje i sušenje.
- Prebacite kriške patlidžana u veliku zdjelu i prelijte ih uljem. Dodajte parmezan, sezam, talijanske začine i češnjak u prahu. Začinite crnim paprom i lagano miješajte da se sve ploške ravnomjerno oblože smjesom.
- Rasporedite kriške patlidžana u ravnomjernom sloju na veliki lim za pečenje.
- Pecite dok ne postanu zlatne i hrskave, 10 do 20 minuta.
- Pustite da se čips malo ohladi na sobnoj temperaturi i poslužite uz umak po izboru.