Čips se ne mora praviti samo od krumpira, u to smo se odavno uvjerili. Ali jeste li se ikada sjetili napraviti čips od patlidžana? Mi smo ga probali napravljenog po ovom receptu – i izvrstan je. Osim patlidžana, trebat ćete parmezan koji će mu stvoriti finu hrskavu košuljicu, malo maslinovog ulja i začine.

Čips od patlidžana peče se u pećnici, pa pripazite da ga lijepo rasporedite u jedan sloj da se ploške ne preklapaju. Patlidžan možete narezati i ručno, ali ako koristite mandolinu, dobit ćete ploške iste debljine. O debljini komada ovisi i vrijeme pečenja, pa tek okvirno računajte da će vam trebati 10 do 20 minuta, ali počnite provjeravati kako napreduje i ranije.

Čips od patlidžana poslužite kao međuobrok ili finu grickalicu uz umak od kiselog vrhnja ili od rajčice

Sastojci za čips od patlidžana:

  • 1 srednji patlidžan
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 30 g svježe naribanog parmezana
  • 1 čajna žličica mješavine talijanskih začina
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • sol
  • crni papar, svježe mljeveni
  • 2 žlice prženog sezama

Priprema čipsa od patlidžana:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Narežite patlidžan po širini na vrlo tanke ploške. Položite ploške patlidžana na papirnate ubruse i lagano posolite, pa ostavite 10 minuta da puste vodu. Obrišite kriške patlidžana papirnatim ručnikom i okrenite ih pa još jednom ponovite proces – soljenje, čekanje i sušenje.
  3. Prebacite kriške patlidžana u veliku zdjelu i prelijte ih uljem. Dodajte parmezan, sezam, talijanske začine i češnjak u prahu. Začinite crnim paprom i lagano miješajte da se sve ploške ravnomjerno oblože smjesom.
  4. Rasporedite kriške patlidžana u ravnomjernom sloju na veliki lim za pečenje.
  5. Pecite dok ne postanu zlatne i hrskave, 10 do 20 minuta.
  6. Pustite da se čips malo ohladi na sobnoj temperaturi i poslužite uz umak po izboru.

 


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju