Ima li boljeg ljetnog jela od ukusne, zdrave i lagane salate? Caprese salta je talijanski klasik koji je brzo prešao njihovu granicu i postao omiljen u cijelome svijetu. Salata se u originalu sastoji od rajčica, mozzarelle, bosiljka i maslinova ulja, a tradicionalno se na tanjur slaže u kružnom obliku.

Jeste li ikada primijetili boju caprese salate? Tri glavna sastojka, odnosno rajčica, bosiljak i mozzarella predstavljaju boje talijanske zastave.

Legenda kaže da je jedan domoljubni kamenolomac krajem Prvog svjetskog rata odlučio spojiti boje i okuse Italije. Nije bio posebno vješt u kuhinji, ali je znao prepoznati dobru kombinaciju okusa. Tražio je sastojke koji se poklapaju s bojama talijanske zastave i odlučio na tanjur posložiti rajčicu iz vrta, domaću mozzarellu i svježi bosiljak i sve obilno zaliti maslinovim uljem. I tako je nastala caprese salata koja je danas sinonim za tradicionalne talijanske okuse.

Kako bismo na nešto kreativniji način oblikovali ovu salatu, uzeli smo mini sastojke, stavili ih na štapić i napravili praktične caprese ražnjiće koje će biti savršen prilog glavnom jelu.

Sastojci za caprese ražnjiće:

Količinu sastojaka birajte s obzirom na broj ražnjića koji želite napraviti. Na svakom ražnjiću neka budu dvije cherry rajčice i dvije mozzarella kuglice.

  • Cherry rajčice
  • Mozzarella kuglice
  • Svježi bosiljak
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar

Priprema caprese ražnjića:

  1. Rajčice operite, loptice mozzarelle izvadite iz tekućine, operite i posušite, a listove bosiljka odvojite.
  2. Na štapić na ražnjiće stavite jednu rajčicu, zatim list bosiljka pa kuglicu mozzarelle i postupak ponovite dva puta. Posložite ražnjiće na tanjur, dodajte sol i papar i obilno zalijte maslinovim uljem.
  3. Poslužite hladno.

Vaša nova najdraža salata: Caprese s mariniranom piletinom i avokadom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju