Ima li boljeg ljetnog jela od ukusne, zdrave i lagane salate? Caprese salta je talijanski klasik koji je brzo prešao njihovu granicu i postao omiljen u cijelome svijetu. Salata se u originalu sastoji od rajčica, mozzarelle, bosiljka i maslinova ulja, a tradicionalno se na tanjur slaže u kružnom obliku.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Jeste li ikada primijetili boju caprese salate? Tri glavna sastojka, odnosno rajčica, bosiljak i mozzarella predstavljaju boje talijanske zastave.

Legenda kaže da je jedan domoljubni kamenolomac krajem Prvog svjetskog rata odlučio spojiti boje i okuse Italije. Nije bio posebno vješt u kuhinji, ali je znao prepoznati dobru kombinaciju okusa. Tražio je sastojke koji se poklapaju s bojama talijanske zastave i odlučio na tanjur posložiti rajčicu iz vrta, domaću mozzarellu i svježi bosiljak i sve obilno zaliti maslinovim uljem. I tako je nastala caprese salata koja je danas sinonim za tradicionalne talijanske okuse.

Kako bismo na nešto kreativniji način oblikovali ovu salatu, uzeli smo mini sastojke, stavili ih na štapić i napravili praktične caprese ražnjiće koje će biti savršen prilog glavnom jelu.

Sastojci za caprese ražnjiće:

Količinu sastojaka birajte s obzirom na broj ražnjića koji želite napraviti. Na svakom ražnjiću neka budu dvije cherry rajčice i dvije mozzarella kuglice.

  • Cherry rajčice
  • Mozzarella kuglice
  • Svježi bosiljak
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar

Priprema caprese ražnjića:

  1. Rajčice operite, loptice mozzarelle izvadite iz tekućine, operite i posušite, a listove bosiljka odvojite.
  2. Na štapić na ražnjiće stavite jednu rajčicu, zatim list bosiljka pa kuglicu mozzarelle i postupak ponovite dva puta. Posložite ražnjiće na tanjur, dodajte sol i papar i obilno zalijte maslinovim uljem.
  3. Poslužite hladno.

Vaša nova najdraža salata: Caprese s mariniranom piletinom i avokadom