Naan, napuhnuta pogača omiljena diljem Indije, pronašao je put do gurmana i izvan granica svoje zemlje. Kako i ne bi, kada se ti fini kruščići posipaju listićima začinskog bilja i češnjakom, premazuju maslinovim uljem ili maslacem pa jedu vrući, ili poslužuju umjesto kruha uz razna jela. Naan se tradicionalno peče u posebnim pećnicama, ali može se pripremiti i u tavi, najbolje onoj koja dobro drži toplinu.
Bullet naan pikantna je varijacija slasnog kruščića, za koju će vam trebati ljute papričice (poput jalapeña), a njihovu ljutinu i količinu slobodno prilagodite ukusu.
Sastojci za naan:
Tijesto:
- 185 ml tople vode
- 1 žličica instant suhog kvasca
- 300 g brašna
- 1/2 žličice kuhinjske soli
- 1 prstohvat šećera
- 3 žlice ulja
Nadjev:
- 1 (jalapeño) ljuta papričica
- 55 g maslaca
- 2 žlice svježih listova korijandra
Priprema naana:
- U zdjelu miksera s kukastim nastavkom za tijesto ulijte vodu pa dodajte kvasac i ostavite pet minuta te umiješajte ostale sastojke za tijesto.
- Miksajte na slaboj brzini oko 10 minuta dok tijesto ne postane elastično. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže 20 minuta.
- Očistite i nasjeckajte papričice na ploške.
- Tijesto podijelite na tri približno jednake loptice. Svaku razvaljajte u ovalni oblik debeo oko 7 mm.
- Utisnite papričice na tijesto i pospite nasjeckanim listovima korijandra. Možete proći nekoliko puta valjkom da se učvrste. Položite tijesto na dobro zagrijanu, tešku tavu (bez ulja) i pecite 1-2 minute da se napuhne pa okrenite i pecite poklopljeno još 1-2 minute.
- Izvadite na tanjur i premažite otopljenim maslacem. Ponovite s ostalim kruščićima.
Samo omiljeni recepti: 7 prefinih jela za svaki dan ovog tjedna +3