Naan, napuhnuta pogača omiljena diljem Indije, pronašao je put do gurmana i izvan granica svoje zemlje. Kako i ne bi, kada se ti fini kruščići posipaju listićima začinskog bilja i češnjakom, premazuju maslinovim uljem ili maslacem pa jedu vrući, ili poslužuju umjesto kruha uz razna jela. Naan se tradicionalno peče u posebnim pećnicama, ali može se pripremiti i u tavi, najbolje onoj koja dobro drži toplinu.

Bullet naan pikantna je varijacija slasnog kruščića, za koju će vam trebati ljute papričice (poput jalapeña), a njihovu ljutinu i količinu slobodno prilagodite ukusu. 

Sastojci za naan:

Tijesto:

  • 185 ml tople vode
  • 1 žličica instant suhog kvasca
  • 300 g brašna
  • 1/2 žličice kuhinjske soli
  • 1 prstohvat šećera
  • 3 žlice ulja

Nadjev:

  • 1 (jalapeño) ljuta papričica
  • 55 g maslaca
  • 2 žlice svježih listova korijandra

Priprema naana:

  1. U zdjelu miksera s kukastim nastavkom za tijesto ulijte vodu pa dodajte kvasac i ostavite pet minuta te umiješajte ostale sastojke za tijesto.
  2. Miksajte na slaboj brzini oko 10 minuta dok tijesto ne postane elastično. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže 20 minuta.
  3. Očistite i nasjeckajte papričice na ploške.
  4. Tijesto podijelite na tri približno jednake loptice. Svaku razvaljajte u ovalni oblik debeo oko 7 mm.
  5. Utisnite papričice na tijesto i pospite nasjeckanim listovima korijandra. Možete proći nekoliko puta valjkom da se učvrste. Položite tijesto na dobro zagrijanu, tešku tavu (bez ulja) i pecite 1-2 minute da se napuhne pa okrenite i pecite poklopljeno još 1-2 minute.
  6. Izvadite na tanjur i premažite otopljenim maslacem. Ponovite s ostalim kruščićima.

Samo omiljeni recepti: 7 prefinih jela za svaki dan ovog tjedna Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru Pečena cvjetača iz pećnice Kremastu palentu poslužite uz pirjano meso ili povrće +3 Meksički složenac od krumpira i mljevenog mesa

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju