Ne morate biti koktel-majstor da biste znali napraviti jedan od najpopularnijih ljetnih koktela – Aperol Spritz. Riječ je o koktelu koji se radi od svega tri komponente: pjenušavog vina, likera Aperola i gazirane vode.

Kako biste ga napravili savršeno, trebate se držati vrlo jednostavne formule i pomiješati tri dijela pjenušavog vina poput prosecca, dva dijela Aperola i jedan dio gazirane vode. Prelijte dobivenu smjesu preko nekoliko kockica leda i po želji ukrasite kriškom naranče. I to je sva mudrost!

Iako ovaj koktel postoji već desetljećima, zahvaljujući dobrom marketingu u posljednjih nekoliko godina znatno je porasla njegova popularnost.

Aperol je izbačen na tržište još davne 1919. godine. Napravila su ga braća Luigi i Silvio Barbieri u mjestu Bassano del Grappa kao aperitiv od gorke naranče, rabarbare, kininovca i raznog aromatičnog bilja po receptu koji se i danas smatra tajnom.

Aperol Spritz je prvu popularnost postigao 50-ih godina prošlog stoljeća u Italiji gdje je zaveo mlade ljude svojom upečatljivom narančastom bojom, te laganim slatko-gorkim notama. No svjetsku slavu počeo je doživljavati tek nakon 2003. godine kada ga je kupio Campari i počeo ga promovirati diljem svijeta.

Umjesto kao isključivo aperitiv, Aperol se češće prezentirao kao savršeni dodatak koktelu koji se može piti uvijek i svugdje. S obzirom da je vrlo lagan – Aperol ima tek 11 posto alkohola – postao je iznimno popularan u ljetno vrijeme. Nametnuo se kao savršeno piće na terasama na plaži i gradskom asfaltu. Vole ga mladi i stari, muškarci i žene.

Camparijev 3-2-1 recept za Aperol Spritz može se koristiti i s bilo kojim drugim spritzevima. Tri dijela pjenušavog vina možete pomiješati i s dva dijela vermuta, Camparija ili sličnog pića te na koncu razblažiti s nešto gazirane vode kako biste dobili ukusni ljetni koktel.

Loš odabir? 5 koktela koje se najmanje isplati naručiti u kafiću Moscow Mule Margarita Margarita +1 Shooter

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju