Kandidatkinja MasterChefa Maja Jalšovec, koju je dijelio samo korak do polufinala, može se pohvaliti da je u showu osmislila jelo koje je chef Stjepan Vukadin uvrstio na jelovnik svog restorana iL Ponte. Radi se o receptu koji je pripremala tijekom gastroduela u Trogiru za crveni tim.
Glavne zvijezde tanjura bile su sipa i bob, pa je Maja tako i nazvala svoje jelo. Okušajte se u pripremi njezina pobjedničkog recepta i sami.
Sastojci za Sipu i bob
- sipa
- bob
- crnilo od sipe
- komorač
- bijelo vino
- bisque (temeljac od škampa)
Priprema Sipe i boba:
Njok od sipe
- Sipu očistite, izrežite na manje komade te stavite u blender, posolite i blendajte dok se ne dobije konzistencija ljepljive paste. Stavite smjesu u vrećicu za istiskivanje i direktno iz vrećice istisnite njoke u vruću vodu.
- Kuhajte dok ne izađu na površinu te ih onda lagano sotirajte na maslacu dok ne dobiju boju.
Ragu od boba :
- Bob prokuhajte 2 minute u bisqueu, potom očistite te dio ostavite sa strane jer će vam trebati i za kremu od boba. Na maslinovu ulju izdinstajte luk i potom dodajte komorač.
- Dinstajte komorač nekoliko minuta te dodajte bob, zalijte bijelim vinom, pustite da alkohol ispari i onda lagano podlijevajte bisqueom 30-ak minuta. Na kraju dodajte crnilo od sipe u ragu i sve povežite.
Krema od boba:
- Očišćeni bob stavite u blender skupa s malo maslaca i dodajte 2-3 žlice bisquea te izblendajte do svilene teksture.
- Njoke poslužite na raguu od boba, a kremu od boba stavite na njoke pomoću vrećice za istiskivanje.
Damir, Melkior i Stipe: Članovi žirija MasterChefa otkrivaju koje bi greške u karijeri ispravili da mogu +1