Ratatouille je jelo od pirjanog povrća koje potječe s juga Francuske, iz Nice. Radi se od narezanih tikvica, patlidžana, tikvica, rajčica i svježeg začinskog bilja, tako da tradicionalni ratatouille nalikuje gustom gulašu. Osnovne dvije verzije ratatouillea su tian, s krumpirom i confit byaldi, s patlidžanom, koju je proslavio Pixarov simapatični štakor Remy, čiji recept donosimo i mi.

Ratatouille se može poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili kao hladno predjelo. Dobro će se slagati s hrskavim kruhom, tjesteninom ili kuhanom rižom. Za ratatouille trebaju vam rajčice (svježe i u pireu), tikvice, patlidžan, paprika, luk, češnjak i začinsko bilje. Kineski patlidžani dat će najkremastiju teksturu jelu, dok su obični patlidžani prežilavi i gorki, pa ih radije izbjegavajte.

Iako se kod ratatouillea, nekada poznatog kao seljačkoga jela, cijeni kremasta tekstura, trebali biste izbjeći prekuhano povrće i posve pomiješane okuse. To ćete najlakše postići tako da svaku vrstu povrća skuhate zasebno kako biste bili sigurni da je sve dovoljno (ali ne i previše) kuhano, a na kraju sve povrće spojite i kuhate zajedno.

Sastojci za ratatouille:

  •  2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, nasjeckanog
  • 1 slatka crvena paprika, nasjeckana
  • 4 češnja češnjaka, protisnuta
  • 800 g rajčica iz konzerve
  • 2 žlice mljevenog svježeg bosiljka
  • 3 male tikvice, tanko narezane
  • 2-3 manje žute ljetne tikve, tanko narezane
  • 3 kineska patlidžana, tanko narezana
  • 6 rajčica, narezanih na tanke ploške

Preljev:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice mljevenog svježeg bosiljka
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žličice mljevenog svježeg timijana
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan na sitno

Priprema ratatouillea:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Pirjajte luk pa dodajte češnjak i crvenu papriku oko 5 minuta. Dodajte zgnječenu rajčicu i bosiljak. Smanjite vatru kad zakuha i kuhajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne, oko 10 minuta.
  3. Složite ploške povrća jednu na drugu u vis, ali nemojte raditi previsoke „kule“. Počnite s ploškom tikvice, pa stavite žutu tikvu, pa patlidžan, pa rajčicu i tako u krug.
  4. Premjestite hrpe narezanog povrća u okruglu posudu za pečenje slažući ih u krug ili koncentrične krugove počevši izvana.
  5. U zdjelici pomiješajte sastojke za preljev, a zatim mješavinom obilno premažite povrće.
  6. Zalijete povrće umakom od rajčice.
  7. Prekrijte jednim slojem papira za pečenje (ne voštanim) i pecite dok povrće ne omekša, oko 40 minuta. Otkrijte i nastavite peći dok povrće ne omekša, a umak ne proključa, 15 do 20 minuta. Pustite da odstoji najmanje 10 minuta.
  8. Poslužite uz ribu na žaru, pečenu piletinu ili odrezak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju