Ratatouille je jelo od pirjanog povrća koje potječe s juga Francuske, iz Nice. Radi se od narezanih tikvica, patlidžana, tikvica, rajčica i svježeg začinskog bilja, tako da tradicionalni ratatouille nalikuje gustom gulašu. Osnovne dvije verzije ratatouillea su tian, s krumpirom i confit byaldi, s patlidžanom, koju je proslavio Pixarov simapatični štakor Remy, čiji recept donosimo i mi.
Ratatouille se može poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili kao hladno predjelo. Dobro će se slagati s hrskavim kruhom, tjesteninom ili kuhanom rižom. Za ratatouille trebaju vam rajčice (svježe i u pireu), tikvice, patlidžan, paprika, luk, češnjak i začinsko bilje. Kineski patlidžani dat će najkremastiju teksturu jelu, dok su obični patlidžani prežilavi i gorki, pa ih radije izbjegavajte.
Iako se kod ratatouillea, nekada poznatog kao seljačkoga jela, cijeni kremasta tekstura, trebali biste izbjeći prekuhano povrće i posve pomiješane okuse. To ćete najlakše postići tako da svaku vrstu povrća skuhate zasebno kako biste bili sigurni da je sve dovoljno (ali ne i previše) kuhano, a na kraju sve povrće spojite i kuhate zajedno.
Sastojci za ratatouille:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka, nasjeckanog
- 1 slatka crvena paprika, nasjeckana
- 4 češnja češnjaka, protisnuta
- 800 g rajčica iz konzerve
- 2 žlice mljevenog svježeg bosiljka
- 3 male tikvice, tanko narezane
- 2-3 manje žute ljetne tikve, tanko narezane
- 3 kineska patlidžana, tanko narezana
- 6 rajčica, narezanih na tanke ploške
Preljev:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice mljevenog svježeg bosiljka
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žličice mljevenog svježeg timijana
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan na sitno
Priprema ratatouillea:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Pirjajte luk pa dodajte češnjak i crvenu papriku oko 5 minuta. Dodajte zgnječenu rajčicu i bosiljak. Smanjite vatru kad zakuha i kuhajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne, oko 10 minuta.
- Složite ploške povrća jednu na drugu u vis, ali nemojte raditi previsoke „kule“. Počnite s ploškom tikvice, pa stavite žutu tikvu, pa patlidžan, pa rajčicu i tako u krug.
- Premjestite hrpe narezanog povrća u okruglu posudu za pečenje slažući ih u krug ili koncentrične krugove počevši izvana.
- U zdjelici pomiješajte sastojke za preljev, a zatim mješavinom obilno premažite povrće.
- Zalijete povrće umakom od rajčice.
- Prekrijte jednim slojem papira za pečenje (ne voštanim) i pecite dok povrće ne omekša, oko 40 minuta. Otkrijte i nastavite peći dok povrće ne omekša, a umak ne proključa, 15 do 20 minuta. Pustite da odstoji najmanje 10 minuta.
- Poslužite uz ribu na žaru, pečenu piletinu ili odrezak.