Taste Atlas, svjetski atlas hrane, krajem prošle godine je, kao i uvijek, objavio godišnju rang-listu najboljih svjetskih kuhinja, jela, gradova s najboljom gastronomskom scenom, restorana, kao i liste najboljih svjetskih jela i sastojaka.

Na gastronomskoj platformi TasteAtlas katalogizirano je više od 10 tisuća namirnica i pića, tradicionalnih jela i autentičnih restorana. Godišnje rang-liste izrađene su na osnovu gotovo 400 tisuća ocjena jela i 115 tisuća ocjena prehrambenih proizvoda.

Na temelju tih ocjena izdvojeno je 50 najboljih namirnica svake kuhinje, a najbolje ocijenjene kuhinje u svijetu rangirane su prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.

Najboljom svjetskom kuhinjom proglašena je talijanska. Drugo mjesto zauzela je japanska kuhinja, s ukupno istim brojem bodova kao i talijanska, ali je ovoj dana prednost zbog bolje ocjene najbolje ocijenjenog jela – pizze, a treće mjesto pripalo je grčkoj kuhinji.

Na popisu 100 najboljih svjetskih kuhinja, Hrvatska je zauzela vrlo pristojno 19. mjesto, a čitav popis možete proučiti na ovome linku

Poredak u svim kategorijama pronaći ćete ovdje, a mi ćemo vam samo odati da je najbolje ocijenjeno jelo za 2023. u svijetu brazilska Picanha, a slijede je malezijski kruh Roti Canai i tajlandski prženi Phat Kaphrao.

 

Najguglanije jelo u 2023. godini: Hit koji se radi od onoga što se nađe u hladnjaku Bibimbap - 2 Bibimbap - 3 Bibimbap - 4 +0 Bibimbap - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju