Queso fundido tradicionalno je jelo u sjevernom Meksiku koje se poslužuje kao međuobrok ili toplo predjelo dok se ostala hrana još priprema. Ovaj začinjeni meksički topljeni sir poslužuje se s toplim tortiljama, pa je dio vrlo zabavnog (i pikantnog) rituala izrade tacosa.

U Meksiku se za queso fundido koriste sirevi oaxaca ili chihuahua, koji imaju blag okus i rastopljeni se jako rastežu. Njih možete zamijeniti mozzarelom. Jači sir za ovo jelo koji se najčešće koristi u originalnim receptima je quesadilla.

Dobro će je zamijeniti gouda, edamer, parmezan ili cheddar. Bitno je da kombinirate jedan neutralan i jedan sir s više karaktera i da se sirevi dobro otapaju. Rezultat će biti kremast i vrlo ukusan!

U temeljni queso fundido u ovom receptu dodaju se paprike, luk i chorizo za dodatni okus. Kobasicu chorizo dobro će zamijeniti i kulenova seka. Papričicu poblano možete zamijeniti običnom slatkom paprikom jer je slatkastog okusa i vrlo slabe ljutine, a papriku serrano već široko dostupnim jalapeño papričicama ili bilo kojom ljutkastom paprikom. Ako ne možete pronaći svježe, i malo mljevene ljute paprike dat će isti efekt.

Uostalom, i u Meksiku se tom jelu dodaje sve i svašta, od mljevenog mesa do gljiva i još paprike… Pa možete svaki put pokušati dodati nešto novo dok ne nađete kombinaciju koja će postati vaš kućni specijalitet.

Vrijeme pripreme: 40 minuta.

Sastojci za queso fundido:

  • 1 paprika, srednje veličine
  • 1 bijeli luk, manji
  • 1 mala jalapeño papričica ili malo mljevene ljute papričice (po želji)
  • 240 g mozzarelle
  • 170 g gaude ili edamera
  • 170 g kulenove seke
  • sol
  • tortilje, za posluživanje
     

Priprema quesa fundida:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Nasjeckajte paprike i luk. Krupno naribajte mozzarellu i gaudu ili edamer.
  3. Narežite kobasicu na ploške i pržite ih u tavi dok ne postanu hrskave, oko 7 minuta. Izvadite i ostavite sa strane.
  4. U tavu na malo ulja dodajte papriku, luk i prstohvat soli. Pojačajte vatru i dinstajte dok luk ne omekša.
  5. Maknite tavu s vatre. Vratite kobasice u tavu. Dodajte oba sira i dobro promiješjte. Prebacite tavu u pećnicu ili pecite u vatrostalnoj posudi dok se sirevi potpuno ne otope, 8 do 10 minuta.
  6. Poslužite uz tople tortilje.

Dobar tek!

 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju