Prženi kiseli krastavci su američki specijalitet. Prvi put recept za ovo jelo pojavio se u novinama Oakland Tribune u Kaliforniji 1962. godine. Danas postoji nekoliko različitih verzija koje se jedu diljem Sjedinjenih Američkih Država, ali i svijeta.
Veće kisele krastavce možete prerezati na kriške, umočiti u jaje, brašno i mrvice i tako ispeći u dubokom ulju ili ih panirati i ispeći u komadu.
Amerikanci vjeruju da su prženi kiseli krastavci savršena grickalica uz pivo. Dobro pripremljeni prženi kiseli krastavci imaju onu savršenu ravnotežu slanih, slatkih i kiselih okusa, ali su i hrskavi.
Upotrijebite li tijesto za proljetne rolice, dobit ćete hrskave pržene krastavce i nećete se morati zamarati s paniranjem. Riječ je o komadićima tijesta koji se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama azijske hrane ili na internetu.
Ako želite ovome jelu podariti dodatnu dubinu okusa – napunite ih slasnim sirom. Mi vam donosimo recept za upravo tu verziju američkog specijaliteta.
Sastojci za pohane kisele krastavce punjene sirom:
- 115 g sirnog namaza
- 115 g naribanog cheddara
- 12 kiselih krastavaca
- 12 kora za proljetne rolice
- 1 čili papričica
- 1 žlica meda
- 1 žlica češnjaka u prahu
- 1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
- 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra
- sol i papar po želji
- biljno ulje za prženje
Priprema pohanih kiselih krastavaca punjenih sirom:
- Kisele krastavce prepolovite po pola (po dužini). Malom žličicom izdubite sredinu kiselog krastavca i stavite sa strane.
- U zdjeli pomiješajte sirni namaz (sobne temperature), naribani cheddar, nasjeckanu čili papričicu, med, vlasac, kopar, češnjak u prahu, sol i papar.
- Dobivenom smjesom napunite polovice kiselog krastavca. Za svaki krastavac bit će vam dovoljna otprilike oko jedna žlica nadjeva.
- Napunjene polovice spojite u jedan cjeloviti krastavac i omotajte jednom korom poput mini burrita. Krajeve tijesta pokapajte s malo vode kako bi se lakše zalijepili.
- Zagrijte biljno ulje u dubokom loncu i ispecite pripremljene pohane krastavce oko jedne minute sa svake strane, odnosno dok ne postanu hrskave i zlatnosmeđe boje.
- Stavite na papir za upijanje masnoće pa poslužite tople s umakom po želji. Dobar tek!
Zašto ne bismo trebali baciti tekućinu od kiselih krastavaca? +0