Povrtni temeljac poboljšat će okus brojnih jela – bez obzira kuhate li juhu, varivo ili gulaš. Želite li svojem gulašu dodati dodatnu dubinu okusa, u lonac dodajte i nešto povrtnog soka. Točnije stavite sok od rajčice koji je oplemenjen s nekoliko različitih vrsta povrća.
Da bi povrtni sok imao koncentriraniji okus povrće lagano prokuhajte prije nego što ga pretvorite u gusti sok. S rajčicom će se sjajno sljubiti mrkva, cikla, špinat i peršin, a sok začinite s nešto soli, papra i umaka Worcestershire.
Povrtni sok na bazi rajčice, mrkve i cikle
(Foto: Shutterstock)
Ovaj povrtni sok sjajan je izbor i za pripremu koktela Bloody Mary.
Upotrijebite ga odmah nakon pripreme ili stavite u čistu staklenu posudu u hladnjak – ostat će svjež do pet dana.
Povrtni sok od rajčice, mrkve i cikle - sastojci:
- 800 g rajčice
- 250 ml vode
- 15 g svježih listića špinata
- 1 veća mrkva
- 1 cikla
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 1 žlica umaka Worcestershire
- sol i papar po želji
Povrtni sok od rajčice, mrkve i cikle - priprema:
- U lonac ulijte vodu, nasjeckane rajčice, očišćenu mrkvu i ciklu. Kuhajte sve zajedno oko 20 minuta na laganoj temperaturi.
- Dodajte špinat i peršin i kuhajte dok listovi ne povenu – oko pet minuta.
- Ohladite tekućinu, prebacite je u bledner i pulsirajte dok ne dobijete gusti sok. Procijedite kroz cjedilo i začinite sa solju paprom i umakom Worcestershire.
- Povrtni sok je spreman za korištenje. Dobar tek!