Iako stručnjaci savjetuju da dan nakon pijanstva svakako izbjegavate alkohol, oni koji su pobornici razmišljanja da se "klin klinom izbija" pokušavaju se vratiti u život pićima kao što je primjerice slavna Bloody Mary. Iako taj koktel možete pronaći posvuda u svijetu, osobit značaj ima u Parizu, gdje se priča da je prvi put smućkan 1921. godine u Harry’s New York Baru. Od tada je koktel mijenjao svoje lice, ali ondje se i dalje radi na klasičan način: od votke, soka od rajčice, tabasca, soli, papra, limuna i Worcestershirea. Stoga ne čudi da je Bloody Mary ostao pariški lijek protiv mamurluka.
Prema nekim izvorima, Amerikanci su u dvadesetim godinama 20. stoljeća popularizirali sok od rajčice koji su pijuckali s tabascom, limunom ili Worcesteshireom, da bi 1927. glumac i komičar George Jessel naručio prvu Bloody Mary kako bi se oporavio od uzbudljive noći. U pedesetima i šezdesetima koktel je bio popularan u cijelom svijetu, a mamurni ljudi u barovima su pokušavali doći sebi miješajući stabljikom celera kultno piće. Ne računamo li votku, sastojci koktela mogu pomoći protiv mamurluka jer vraćaju elektrolite, vodu, vitamin C i vitamin B6 - ali u tom slučaju treba popiti Virgin, a ne Bloody Mary.
Iako se o votki i soku od rajčice ne pregovara, umjesto Worcestershirea dozvoljeno je koristiti kakvu slano-kiselkastu zamjenu, a tabasco će ponekad zamijeniti limunov sok. Većina barmena za kultni koktel melje papar, ali dodaje se i origano ili bosiljak. Hren koji resetira sinuse najbolji je kick, ali nije neobično okusiti ulje od chillija u Bloody Mary. U svakom slučaju, odlučite li kod kuće napraviti Bloody Mary neće vam trebati shaker. U nastavku je recept.
Sastojci za Bloody Mary:
- 1 šaka leda
- 100 ml votke
- 500 ml soka od rajčice
- 1 žlica limunovog soka
- 2 kriške limuna
- nekoliko kapi Worcestershire umaka
- nekoliko kapi tabasca
- 1 prstohvat soli (najbolje celerove soli)
- 1 prstohvat crnog papra
- 2 stabljike celera, za posluživanje
Priprema Bloody Mary:
- Stavite led u veliki vrč. Votku, sok od rajčice i limunov sok i izlijte ravno na led.
- Dodajte začine, Worcestershire i tabasco pa miješajte dok vanjski dio vrča ne postane hladan, a zatim procijedite koktel u 2 visoke čaše.
- Nadopunite čaše svježim ledom, dodajte stabljiku celera i krišku limuna u obje čaše i uživajte.
Odmetnik u čaši: Recept za kultni koktel s viskijem - Rob Roy +0