Popečci od cvjetače odličan su međuobrok za sve ljubitelje hrskavog i odlično začinjenog zalogaja, a uz kakav prilog ili salatu, oni će se u trenu pretvoriti u glavnu zvijezdu glavnog jela.
Za pripremu će vam trebati desetak minuta, a popečke ćete peći, naravno, ovisino o količini, ali svakako manje od pola sata. Nemojte se žuriti i prenatrpati tavu, radije radite u nekoliko serija – bit ćete nagrađeni svršeno hrskavom koricom.
Popečci od cvjetače odlično se slažu s ljutim umacima, a ako odabirete jednostavnost – prelijte ih kiselim vrhnjem s malo limunova soka.
Sastojci za popečke od cvjetače:
- 2 velika žuta luka, nasjeckana na sitno
- 4 velika češnja češnjaka, protisnuta
- 600 g cvjetova cvjetače
- 4 velika jaja
- 6 žlica glatkog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 4 čajne žličice nasjeckanog kopra
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- ulje
Priprema popečaka od cvjetače:
- U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Posolite, dodajte češnjak, pustite neka se prži otprilike minutu pa maknite s vatre i ostavite sa strane.
- Cvjetaču usitnite u blenderu na veličinu rižinih zrna. Ostavite sa strane.
- U zdjeli umutite jaja, brašno, prašak za pecivo, kopar, sol i papar. Umiješajte usitnjenu cvjetaču i pirjani luk.
- Tavu u kojoj ste pirjali luk obrišite kuhinjskim papirom, dodajte malo ulja i, kada se zagrije, žlicom izlijevajte malo po malo smjese kako biste dobili popečke.
- Pržite popečke od cvjetače s obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masti i odmah poslužite.
Znate li što su žižule? Zaboravljeni plod koji puca od zdravlja, a za 5 eura možete dobiti cijeli kilogram
+0