Planinarski dom Kalnik - mnogima poznat i kao Planinarac, omiljeno je izletište priraslo srcu stanovnicima Križevaca i okolice. Vole ga i zaljubljenici u prirodu svih fela koji ondje pristižu iz raznih krajeva Lijepe Naše.
"To je ime koje izaziva emocije, a sada i brend koji s ponosom gradimo i želimo približiti širem krugu ljubitelja prirode i gastronomije", otkrivaju Robert Pašičko i Domagoj Račić iz tvrtke Osmi zub. Dom od ožujka vodi tim entuzijasta – zaljubljenika u prirodu, planinarenje i Kalnik, s iskustvom u turizmu, ugostiteljstvu, organizaciji događanja i razvoju zajednice.
"Okupljeni smo u tvrtku Osmi zub, simboličnog naziva koji povezuje planinarenje i lokalnu baštinu. Imamo i snažnu podršku Planinarskog društva Kalnik i predsjednika Dražena Zemuna, koji već godinama s puno ljubavi čuvaju ovo mjesto i aktivno sudjeluju u njegovoj revitalizaciji. Operativno vođenje doma preuzela je Valentina Kuzmić, planinarka s bogatim iskustvom u organizaciji evenata, projektima i radu s lokalnom zajednicom“, kažu.
Kako doći do Planinarca?
"Dom se nalazi na južnim obroncima Kalnika, na 480 metara nadmorske visine, odmah uz poznate zidine Starog grada Velikog Kalnika – mjesta koje krije stoljetne legende i povijesne priče.
Smješten je blizu Križevaca, svega oko sat vremena vožnje od Zagreba, a još je bliži Koprivnici i Varaždinu – idealan za jednodnevne i vikend izlete. Do doma vodi asfaltirana cesta, autom se dolazi sve do ulaza, a ispred doma nalazi se besplatan parking koji se upravo dodatno proširuje i uređuje. Za one koji žele aktivniji pristup, postoje označene planinarske staze, a kao nagrada čeka vas najljepši pogled na Prigorje – pogotovo uz jutarnju kavu ili popodnevnu čašu vina"
U Planinarcu se možete odmoriti od betona, jesti, piti - i prespavati! Na raspolaganju je 30 ležajeva raspoređenih u 11 soba. Iako dom redovno radi vikendom, smještaj je moguće dogovoriti i tijekom tjedna uz prethodnu najavu.
Što jesti i piti?
"Po želji i dogovoru, organiziramo i tematske večeri, proslave, druženja i fešte – čak i usred tjedna. Dom nudi smještaj, odličnu kuhinju, planinarske sadržaje i nezaboravne poglede, a mi gradimo mjesto koje jednako vole i obitelji i solo izletnici, biciklisti, gljivari, zaljubljeni parovi, psi i – naravno – planinari.
Naš jelovnik spaja domaće okuse, sezonske namirnice i lokalne dobavljače, uz dašak mašte i street food štiha. Hranu nabavljamo što je više moguće lokalno, u suradnji s OPG-ovima iz okolice za mladi luk, sir, vrhnje, meso i druge namirnice. Među favoritima su svakako grah s kobasicama, gulaš s njokima, pohana piletina, ali i nezaobilazni štrukli sa sirom.
Redovito pripremamo i pulled pork, pečenu vratinu, a u posebnim prigodama zna se naći i janjetina s ražnja – za one koji žele pravi rustikalni doživljaj. Posvećujemo pažnju i veganskoj ponudi, pa u jelima poput veganskog graha i veganskih burgera mogu uživati i gosti biljne prehrane.
Za kraj, nudimo domaće knedle sa šljivama – desert koji izaziva nostalgiju i vraća djetinjstvo na tanjur. Jelovnik uvijek sadrži nekoliko stalnih favorita, ali se redovito mijenja i prilagođava sezoni i dostupnim namirnicama – zato kod nas svaki vikend možete pojesti nešto poznato i nešto novo", kažu vlasnici. Cijene glavnih jela kreću se od 7 do 10 eura, a na porcijama ne štede. Kako kažu, kvaliteta i domaći okus ono su što se kod njih podrazumijeva. Iako se klasici poput graha i knedli hvale na sva usta, često se naručuju i noviteti, poput arancina s junetinom. Za žedne planinare (i svima koji se tako osjećaju) u ponudi imaju i zanatsko pivo.
"Izdvajamo Plavušu – craft pivo iz zadružne pivovare Brlog, koje nudimo u boci, a u posebnim prilikama i točeno. Velika novost je i Kalničko pivo, koje za nas puni upravo Brlog – pivo sa stavom i okusom Kalnika, uskoro dostupno ekskluzivno u Planinarcu.
Kuhinju Planinarca vodi Filip Bačan, kuhar s dugogodišnjim iskustvom, između ostalog i u zagrebačkom Rougemarinu.
"Filip je srce naše kuhinje, a uz njega stoji i Martin Koretić, njegova desna ruka i oslonac u pripremi svakog jela. S njima je kuhinja u sigurnim i strastvenim rukama – kako za klasične tanjure, tako i za kreativne iskorake", otkriva ekipa iz Planinarca.
Novi uspon
"Planinarac tek započinje svoj novi uspon! Naš cilj je da dom postane mjesto otvoreno zajednici i suradnji – s lokalnim školama, udrugama, proizvođačima i tvrtkama ali i s planinarima, penjačima, biciklistima i zaljubljenicima u prirodu iz cijele Hrvatske i šire. Planiramo festivale, vjenčanja, radionice, obiteljske proslave i kulturna događanja, a sve to u prirodnom ambijentu s pravom domaćinskom atmosferom. Ako tražite mjesto gdje priroda, hrana i ljudi dolaze u ravnotežu – naš Planinarac vas čeka". Osmi zub je čvrsto zagrizao u malu planinarsku revoluciju na Kalniku, u što se možete i sami uvjeriti u okolici Križevaca.
"Najbolji ćevapi i mesni uštipci koje sam jeo u 56 godina": Sočno meso Kod Prike neumorno niže pohvale