Pecorino sir i limunova korica ukusno su iznenađenje u ovom klasičnom jelu. Svi su koraci isti kao i kod uobičajenog pohanja, samo na kraju meso još pospemo naribanim sirom i stavimo ga na nekoliko minuta u pećnicu.
Piletinu pohanu u pecorino siru vrlo je jednostavno napraviti, pa ako tražite ideje za brzu večeru preko tjedna, ovaj bi vam se recept mogao svidjeti.
Piletinu poslužite sa salatom kuhanim povrćem ili rižom, a za još malo okusa možete je preliti umakom od maslaca i provansalskih trava.
Ako niste od ovčjih sireva, pecorino možete zamijeniti parmezanom ili grana padanom.
Sastojci za piletinu pohanu s pecorinom i limunom:
- 4 pileća filea
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- brašno
- 2 jaja
- 2 žlice vode ili mlijeka
- panko krušne mrvice
- 30 g sira Pecorino Romano, naribanog
- 2 čajne žličice naribane limunove korice
- origano ili majčina dušica, po želji
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 30 g naribanog sira mozzarella
- 2 čajne žličice nasjeckanog svježeg peršina
- 4 velike kriške limuna
Priprema piletine pohane s pecorinom i limunom:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Lagano posolite i popaprite piletinu s obje strane.
- U jednu posudu stavite brašno. U drugoj posudi umutite jaja i vodu ili mlijeko. U trećoj pomiješajte panko mrvice, sir pecorino, limunovu koricu, origano ili majčinu dušicu ako želite, češnjak u prahu, sol i papar.
- Svaki file umočite u brašno pa u jaje pa u mrvice.
- Zagrijte maslinovo ulje i maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pecite svaki komad do ne postane zlatno-smeđe boje, oko 2 minute sa svake strane.
- Ispečenu piletinu prebacite u lim za pečenje i svaki komad pospite ribanom mozzarellom.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 6 do 8 minuta, dok se sir potpuno ne rastopi.
- Izvadite iz pećnice, ukrasite peršinom i poslužite s kriškama limuna za prskanje.
U čemu je štos? Talijanski sir mekog srca koji ćemo sve češće viđati u hrvatskim restoranima +0