Kuhanje za radnoga tjedna, između posla, prometne gužve i poslijepodnevnih obaveza, ponekad zahtijeva ogromnu količinu organizacije, planiranja, pripreme i mogućnosti da u zadnji tren sve krene nekim drugim tokom. Zbog toga volimo ukusne recepte za koje ne treba obilaziti specijalizirane trgovine jer se rade od sastojaka koje ionako većinu imate kod kuće i jela koja se pripremaju jednostavno i brzo. Još ako nakon večere ne moramo provesti i nekoliko sati u čišćenju – našli smo omiljeni recept.

Pileći zabaci u slatko-slanom umaku sa senfom ukusna su i sočna nagrada za vrlo malo truda. Začine pomiješajte u limu, ubacite piletinu i strpite se da se ispeče. Ukupno vam za pripremu treba 10-ak minuta, a zabaci će se peći koju minutu dulje od pola sata. Pileće zabatke u slatko-slanom umaku sa senfom poslužite s rižom, pire-krumpirom ili palentom.

Sastojci za zabatke u slatko-slanom umaku sa senfom:

  • 120 ml javorovog sirupa
  • 60 g Dijon senfa
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 2 čajne žličice soja-umaka ili tamarija
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 8 pilećih zabataka, s kostima i kožom
  • 3 grančice svježeg ružmarina

Priprema zabataka u slatko-slanom umaku sa senfom:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. U limu za pečenje dimenzija 23x33 centimetra pomiješajte javorov sirup, senf, jabučni octat, soja-umak, soli i papar.
  3. Kuhinjskim ručnikom osušite 8 pilećih bataka s kostima i kožom i odrežite višak kože i masnoće.
  4. Svaki zabatak nekoliko puta okrenite u limu da ga umak sasvim obloži pa ravnomjerno složite sve zabatke u lim kožom prema gore. Prepolovite grančice ružmarina i pobacajte ih po mesu i limu.
  5. Pecite dok piletina ne dobije boju i ne bude gotova, oko 30 do 40 minuta.
  6. Poslužite toplo.

Spiedini od kozica s nektarinom i pršutom: Tradicionalni mediteranski sastojci i inovativne tehnike kuhanja Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 16 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 22 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 7 +23 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 24

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju