Divna, lagana torta Pavlova davno je osvojila svijet svojom hrskavom koricom od bjelanjaka koja se glasno lomi u komadiće dok se približavate njezinoj kremastoj sredini. I mi je toliko volimo da nam je sasvim svejedno je li prvi put, nadahnuta ruskom balerinom Anom Pavlovom, napravljena u Australiji ili na Novom Zelandu – u svakom nam je slučaju drago što je izmišljena.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom

Pavlova je idealna neutralna baza za mnoge kombinacije okusa, pa postoji bezbroj varijacija ove torte, ali ona osobito dobro "nosi" voće. Bobičasto možda i najbolje – ali to je već stvar ukusa. U receptu koji vam donosimo klasična Pavlova prekrivena je mirisnim svježim malinama i prelivena sirupom od malina i ribizla, koji će svojom kiselkastošću odlično uravnotežiti arome.

Pavlova s malinama lako se da prekrojiti u mini-Pavlove, jednostavno umjesto u jedan, tučeni bjelanjak oblikujte u 8 manjih krugova i dalje svaki slažite kao svoju torticu. Neovisno za koji ćete se oblik odlučiti, za pripremu će vam trebati samo 15 minuta, ali računajte da će se bjelanjak sušiti u pećnici oko sat vremena.

Sastojci za Pavlovu s malinama:

Za beze koru

  • 4 bjelanjka
  • 250 g šećera
  • 1 čajna žličica bijelog vinskog octa
  • 1 čajna žličica kukuruznog škroba
  • 1 čajna žličica esencije vanilije

Za nadjev

  • 500 g svježih malina
  • 200 g svježeg crvenog ribiza, bez peteljki
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 350 ml vrhnja za šlag

Priprema Pavlove s malinama:

  1. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.
  2. Na papiru za pečenje nacrtajte krug promjera 23 centimetra.
  3. U velikoj zdjeli tucite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  4. Umiješajte šećer, žlicu po žlicu.
  5. Na kraju umiješajte bijeli vinski ocat, kukuruzni škrob i aromu vanilije.
  6. Iscrtani papir za pečenje stavite u veći lim tako da je krug okrenut prema dolje. Žlicom vadite snijeg od bjelanjaka i ispunite nacrtani krug. Lagano udubite površinu da dobijete rub koji će zadržati šlag.
  7. Pecite koru od bjelanjaka sat vremena, dok se izvana ne stvrdne, ali ne dobije boju. Isključite i malo otvorite pećnicu, ali ostavite beze koru unutra.
  8. Za nadjev na laganoj vatri zagrijte 100 g svježih malina i sav crveni ribizl, dodajte dvije žlice šećera u prahu i kuhajte dok voće ne pusti sok i dok se sav šećer ne otopi.
  9. Procijedite i ostavite samo sirup. Pustite da se potpuno ohladi.
  10. Neposredno prije posluživanja istucite vrhnje u čvrsti šlag i dodajte preostalu žlicu šećera u prahu.
  11. Na ohlađenu beze koru žlicom rasporedite šlag. Na vrh stavite svježe maline. Posluženo prelijte sirupom od malina i ribizla.

Kupili ste veliku lubenicu, što sad? Sedam ideja za iskorištavanje ljetnog voća prije nego što se pokvari Slushie +0 Smoothie