Pane frattau prefino je jelo koje se na Sardiniji jede generacijama. Radi se o slojevima hrskavog kruha s jednostavnim umakom od rajčice, sirom pecorino i poširanim jajetom. To je jedan od onih doručaka u kojima se može uživati u bilo koje doba dana.
Za pripremu će vam trebati poseban, hrskavi kruh - pane carasau ili carta da musica, koji možete kupiti u specijaliziranim talijanskim trgovinama ili nabaviti preko interneta. Također, za nešto drukčiju, ali slasnu verziju možete iskoristiti i mlince.
Sastojci za pane frattau:
- 180 g talijanskog tankog hrskavog kruha pane carasau
- 400 g passate
- 2 češnja češnjaka
- 1 mala šaka svježeg bosiljka
- 500 ml temeljca od povrća
- 2 jaja
- Pecorino Sardo ili Romano
- sol, maslinovo ulje
Priprema:
- Ulijte malo maslinova ulja u tavu i dodajte dva cijela, oguljena režnja češnjaka.
- Pržite češnjak nekoliko sekundi dok ne zamiriše, a zatim dodajte passatu i prstohvat soli.
- Kuhajte umak od rajčice 15-20 minuta dok se malo ne reducira. Dodajte svježe natrgane listove bosiljka 5 minuta prije kraja. Probajte i po potrebi dodajte još soli.
- Jaja poširajte. Ovdje možete provjeriti kako.
- Zagrijte temeljac i držite ga na toplom.
- U temeljac umočite dio listova kruha pa stavljajte na tanjur za posluživanje u ravnomjernom sloju.
- Premažite ga s 1-2 žlice umaka od rajčice i na vrh naribajte sir. Nastavite postupak još dva puta tako da imate ukupno tri sloja. U sredinu stave poširana jaja.
Brzo, fino i jednostavno: 7 neodoljivih jela za svaki dan ovog tjedna +0