Ukusne pogačice od krumpira koje neodoljivo podsjećaju na bucmaste male američke palačinke, odličan su odgovor svaki put kada vas napadne želja za slatkim. A ako im oduzmete i to malo šećera što imaju, dobit ćete klasično toplo predjelo - takvo koje je hrskavo izvana, a unutra skriva meko srce od sira.
Krumpirove palačinke poslužite na primjer uz umak od kikirikija ili voćni sirup, ili - odlučite li se za slanu varijantu, uz vama omiljeni ljuti ili umak na bazi vrhnja. Ove ukusne pogačice možete napraviti i ako vam ostane pirea od ručka.
Palačinke od krumpira - sastojci:
- 2 krumpira
- 1 žlica soli
- 3 žlice mlijeka
- 1 žlica maslaca
- 30 g kukuruznog škroba
- 1 žlica šećera u prahu, po želji
- 115 g naribanog sira
- 3 žlice biljnog ulja za prženje
Palačinke od krumpira - priprema:
- Krumpir ogulite i narežite na kockice pa ga stavite kuhati.
- Kuhajte krumpir u posoljenoj vodi otprilike 10 do 15 minuta otkad voda zavrije ili dok se potpuno ne skuha.
- Ocijedite krumpir i vratite ga u lonac. Dodajte mlijeko i maslac i napravite glatki pire. Umiješajte šećer u prahu i kukuruzni škrob pazeći da ne ostanu grudice.
- Od dobivenog tijesta oblikujte loptice pa svaku spoljoštite i u sredinu stavite žlicu naribanog sira. Omotajte tijesto oko sira i ponovno ga spljoštite kako biste dobili pogačicu nalik američkim palačinkama.
- Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pržite palačinke po 2 minute sa svake strane ili dok ne dobiju zlatnu boju.
- Prebacite palačinke na papirnati ubrus da upije višak masnoće i poslužite ih tople.
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.