Čupavci su jednostavni tradicionalni kolač koji se sastoji od mekanog biskvita, omiljene čokolade i kokosa. Priprema je jednostavna i brza, a posebni su po tome što u odgovarajućoj kutiji s poklopcem mogu ostati svježi danima.

Rodni kraj popularnih čupavih kolačića je Australija, a originalu se nazivaju Lamingtons. Priprema je gotovo ista kao hrvatskih čupavaca, osim što su australski čupavci punjeni marmeladom.

Dobili su naziv po Lady Lamington, supruzi guvernera iz Queenslanda, koja je jednom prilikom naručila žuti, spužvasti biskvit, preliven čokoladom i uvaljan u kokos. Čokolada je zapravo sačuvala sočnost biskvita pa su se ovi australski kolačići brzo počeli izvoziti po cijelome svijetu.

U nastavku pročitajte recept za čupavce, najpoznatiji australski desert, a ovdje kliknite ako želite recept za čupavce, ali u kuglicama.

Sastojci za čupavce:

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Umak:

  • 150 g tamne čokolade
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera

Dodatno:

  • 200 g kokosovog brašna
  • 150 g pekmeza od jagode
     

Priprema čupavaca: 

  1. Jaja i šećer miksajte pet minuta dok se smjesa ne udvostruči i ne postane svjetlija.
  2. Dodajte ulje i mlijeko pa promiješajte pjenjačom.
  3. U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojne, odnosno brašno, sol i prašak za pecivo.
  4. Mokre i suhe sastojne sjedinite pjenjačom.
  5. Prebacite smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta na 180 stupnjeva.
  6. Provjerite je li biskvit pečen tako da ubodete čačkalicu u sredinu biskvita. Ako čačkalica izađe čista, znači da je gotovo. Ohladite biskvit.
  7. Prerežite ga uzdužno na dva jednaka dijela. Jedan dio namažite pekmezom od jagoda i preklopite drugim dijelom.
  8. Stavite u zamrzivač na 15 minuta dok pripremate umak.
  9. Za umak pomiješajte sve sastojke i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, stalno miješajući.
  10. Izvadite biskvit s jagodom i izrežite ga na jednake dijelove.
  11. Svaki dio pomoću čačkalice umočite u čokoladu pa uvaljajte u kokos.
  12. Uživajte u originalnim čupavcima na australski! 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju