Doručak koji će vam dati vjetar u leđa i onaj s kojim ćete biti siti do podneva, a vjerojatno i ručka, jest zobena kaša. Klasična zobena kaša kuhana večer prije vjerojatno ne bi zadovoljila kralja ili kraljicu pa smo pronašli recept za onu koja će drugi dan biti još bolja.

Riječ je o zobenoj kaši koja se ne kuha. Za nju će vam trebati zobene pahuljice (45 g), chia sjemenke (1 žličica), grčki jogurt (85 ml), mlijeko po želji (175 ml) i med (1 žlica). Sastojke promiješate, dodate prstohvat soli i ostavite preko noći u hladnjaku. Ujutro još možete dodati orašaste plodove ili voće – i dobili ste doručak koji jača imunitet i obiluje prehrambenim vlaknima.



Nešto fotogeničniji doručak s istim glavnim sastojkom jesu granola košarice koje možete puniti voćem po želji. Zgrijte pećnicu na 160 °C, kalupe namastite rastopljenim kokosovim uljem. Smjesu za košarice napravite od rastopljenog kokosova ulja (2 žlice), meda (2 žlice), zobenih pahuljica (1 i pol šalica), bjelanjka, cimeta (1/4 žličice) i ekstrakta vanilije. Smjesu utisnite u kalup ostavljajući mjesta za nadjev pa pecite 15-ak minuta. Košarice ostavite da se preko noći ohlade, a ujutro im dodajte jogurt i voće po želji.

Jednima predjelo, a drugima kraljevski doručak, polpete od tikvica odlične su tople i hladne, a jednostavne su za pripremu. Najteži je dio naribati četiri tikvice. Nakon što odstoje posoljene pola sata, ocjedite višak tekućine, dodajte im dva jaja, sira (150 g), krušnih mrvica (150 g), češnjak i začine po želji (sol, papar, chilli). Polpete okupajte u krušnim mrvicama i stavite u pećnicu na 200 °C pola sata ili dok ne poprime zlatnu boju. Za potpuni kraljevski doživljaj polpete poslužite uz salatu od matovilca i napitak b.Aktiv Multivitamin drink. Spoj poznatog b.Aktive s LGG-a i multivitaminskog voćnog soka u jednom čine hranjivi napitak uz koji svaki doručak dobiva novu vrstu osvježenja.



Klasični sendviči nikako ne spadaju u kraljevske doručke, a zamijeniti ih mogu muffini sa sirom i slaninom kojima je teško odoljeti. U jednoj zdjeli pomiješate suhe sastojke (125 g glatkog brašna, 150 g škrobnog brašna, sol, 1 prašak za pecivo i 2 žlice šećera), a u drugoj mokre (1,5 dl mlijeka i 1 jaje). Zatim ih sjedinite u jednu smjesu te dodajte naribani sir i na kockice narezanu slaninu. Muffine pecite 20 minuta na 200 °C.



Uz takve doručke izbjeći ćete kalorijske bombe za kojima posežete kad unaprijed ne planirate obroke. Bez obzira na to kakav je vaš stav o jutarnjim zalogajima, trebali biste ih uključiti u svoju dnevnu rutinu. Njima poboljšavate svoje zdravlje i započinjete dan kao kralj ili kraljica.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju