Nemoguće je zamisliti ljeto bez sočne lubenice. Ova jednogodišnja biljka iz porodice tikvovki (lat. cucurbitaceae) potječe iz Afrike. U botaničkom smislu smatra se povrćem, iako ju većina svijeta zbog svoje slatkoće i slasnosti naziva voćem.

Zašto treba jesti lubenicu?

Mnogi su razlozi zašto biste trebali uvrstiti lubenicu u svoj jelovnik tijekom ljeta. Ona sadrži značajne količine vitamina C koji snaže organizam. Bogata je i likopenom – antioksidantom koji prevenira bolesti srca i krvožilnog sustava, ali i kalijem koji snižava visoki krvni tlak.

Obiluje prehrambenim vlaknima koji smanjuju razine lošeg kolesterola, ali i poboljšava rad probave. Povrh svega, sadrži visoki postotak vode – otprilike 92 posto – zbog čega potiče mokrenje te je dobra za bubrege.

Za zdravlje su dobre čak i njezine koštice. Nemojte ih bacati, niti ispljuvati jer sadrže nutrijente koje smanjuju otekline zglobova i nadutost u tijelu, pozitivno utječu za zdravlje kože, ali i usporavaju starenje kože.

Lubenica osvježava i gasi žeđ u ljetnim danima Lubenica osvježava i gasi žeđ u ljetnim danima (Foto: lubenica)

Kako izabrati pravu lubenicu?

Kada kupujemo lubenice u komadu potrebno je birati plodove tamnozelene boje, koje su tvrde na opip, glatke i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo truliti, a izbjegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću.

Jeste li primijetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mjesto na kojoj je lubenica ležala na zemlji tijekom dozrijevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bijele ili svijetlozelene boje treba izbjegavati jer su ubrane prije nego što su dozrele. Nemojte kupovati niti lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Možda vam se teška lubenice ne da nositi iz trgovine kući, ali upravo bi najtežem plodu trebali davati najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

Kako kombinirati lubenicu s drugim namirnicama?

Lubenica je bez sumnje najpopularnije ljetno voće. Jede se dobro ohlađena i narezana na kriške ili kocke. Poneki je miješaju s drugim voćem i pripremaju voćne salate. No postoje još mnogi načini da se uživa u njim slastima.

Nastavite čitati dalje i otkrijte pet recepta koje trebaju isprobati svi pravi ljubitelji lubenice.

Iskoristite lubenicu kao podlogu za pizzu Iskoristite lubenicu kao podlogu za pizzu (Foto: Shutterstock)

Pizza od lubenice

Odrežite komad lubenice u kružnom obliku poput klasične talijanske pizze, stavite je na gril i napravite najluđe ljetno osvježenje. Lubenica će se super spojiti sa sirom, kriškama luka, svježim bosiljkom i komadićima oraha. Evo što trebate napraviti.

Ražnjići od lubenice i sira

Halloumi je polutvrdi bijeli sir koji se priprema od ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka. Iako mu tekstura nalikuje na mozzarellu, s njom nema previše sličnosti. Naime, riječ je o siru koji se ne topi, niti mrvi pa ga zato mnogi pripremaju na roštilju. Halloumi možete sljubiti s kockicama lubenice kako biste dobili ukusne ražnjiće. Imamo recept!

Slushie od lubenice

Ovaj slatki plod možete pretvoriti i u smrznuto piće po imenu slushie koje će savršeno pristajati u vrući ljetni dan. Za izradu smrznutog slushija od lubenice treba vam tek četiri namirnice – lubenica, med, limeta i nešto leda. Evo i uputa kako ga napraviti.

Ljuta margarita s lubenicom Ljuta margarita s lubenicom (Foto: Shutterstock)

Salata od lubenice i svježih krastavaca

Hladna salata od lubenice i krastavaca savršeno je ljetno osvježenje, koje možete učiniti zanimljivijim uz dodatak luka, feta sira i svježeg začinskog bilja poput metvice ili bosiljka. Evo i recepta.

Ljuta margarita od lubenice

Ovoga ljeta isprobajte i ljutu margaritu od lubenice. S obzirom da vam je za pripremu potrebna jalapeno papričica, ovo je savršeni koktel za ljubitelje ljutih okusa. Ne brinite, margarita se može napraviti za manje od pet minuta uz ovaj recept.

5 jela od svježih rajčica koja morate probati ovoga ljeta Rajčice iz konzerve Rajčice su najfinije kada su svježe i u sezoni Shakshuka +2 Cherry rajčice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju