Hrskava lepinja puna meke, sporo kuhane svinjetine u kojoj ne fali začina i slasti, u Kini je omiljeni street food, čiji korijeni idu daleko u prošlost. Roujiamo se ponekad naziva i najstarijim sendvičem, ili burgerom na svijetu, a bez obzira na to što je prošlo 2200 godina otkako je prvi put poslužen, i dalje ima počasno mjesto u kineskoj gastronomiji.

Svaki kuhar ima svoj recept za roujiamo, ali ipak postoje neka pravila pripreme. Lazhi, ili temeljac sadrži pregršt začina, kao što su đumbir, zvjezdasti anis, sečuanski i bijeli papar, sušena korica mandarine, kardamom, kumin, muškatni oraščić, klinčić i drugi – ponekad ih se nađe i više od 20. Nakon što se skuha temeljac u lonac se dodaju debele kriške svinjske potrbušine koje se kuhaju satima. Lepinja, ili baijimo peče se dok ne postane hrskava, a zatim se puni mesom. Pokoja žlica temeljca je obavezna da sendvič bude što sočniji.

Da roujiamo ne trpi lošu pripremu, McDonald's je naučio na teži način kada se prije koju godinu odlučio okušati u "najstarijem hamburgeru na svijetu". Roujiamo se pojavio na posebnom meniju povodom kineske Nove godine i zaradio hrpu kritika jer je umjesto svinjetine sadržavao siromašnu količinu piletine i jednostavno „to nije bilo to“.

Jedna od čari kultnog kineskog sendviča je u upravo u tome da ima toliko nadjeva da je gotovo nemoguće zadržati čistu majicu i hlače. Uvijek se jede s dvije ruke i sa salvetama ili maramicama u blizini – a iako se radi o uličnoj hrani, nije ga preporučljivo jesti u hodu. Osim što ćete se vjerojatno zaprljati, na taj način pokazat ćete i nepoštovanje prema tom veličanstvenom sendviču.

Sastojci za roujiamo:

  • 1,2 kg svinjske potrbušine
  • 4 sušene čili papričice
  • 3 klinčića
  • 1/8 žličice muškatnog oraščića u prahu
  • 1 zvjezdasti anis
  • 1 štapić cimeta duljine 5 cm
  • 1 komad korijena đumbira od oko 2,5 cm
  • 4 komada mladog luka
  • 1/4 šalice Shaoxing vina ili suhog šerija
  • 1/4 šalice svijetlog soja umaka
  • 2 žličice tamnog soja umaka
  • 1 žlica šećera
  • 1/4 žličice soli

Za posluživanje

  • lepinje
  • 1 svežanj korijandera
  • 2 paprike
  • Sriracha umak ili čili ulje

Priprema roujiama:

  1. Meso izrežite na komade od 4,5 cm. Glavice mladog luka prepolovite po dužini. Meso stavite u lonac i prelijte hladnom vodu tako da prekrije meso pa nakon što prokuha kuhajte još 10 minuta i oberite pjenu. Dodajte čili papričice, klinčiće, muškatni oraščić, zvjezdasti anis, cimet, đumbir, luk i Shaoxing ili šeri.
  2. Pustite da zakipi na srednje jakoj vatri, zatim smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 30 minuta. Dodajte sojin umak, šećer i sol. Nastavite kuhati poklopljeno, još 1 sat. Tijekom kuhanja oberite masnoću s vrha.
  3. Otklopite i nastavite pirjati još oko sat vremena, dok se juha ne reducira na otprilike jednu četvrtinu i malo zgusne. Zadnjih pola sata pripazite da ne zagori. Trebala bi vam ostati najmanje šalica juhe u loncu nakon reduciranja.
  4. Meso izvadite i narežite na komade veličine zalogaja. Nasjeckajte papriku i korijandar. Napunite lepinje mesom, paprikom i korijandrom pa prelijte nadjev reduciranim umakom, dodajte malo Srirache i poslužite.

Jednostavno, a prefino: Recept za francuski složenac od mljevenog mesa, sira i krumpira Francuski složenac Francuski složenac Francuski složenac +1 Francuski složenac

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju