Funky Food u Požegi krenuo je kao mjesto koje uveseljava jelima poput burgera s janjetinom, rolanog odojka ili pulled turkeyja s mlincima, ali s vremenom je odlučio i razljutiti svoje goste, neke čak natjerati da puste suzu – burgerom koji bi mogao biti najljući u Hrvatskoj, a onima koji ga uspiju pojesti, i najjeftiniji.

„U požeškom Funky Food lokalu konstantno je otvoren izazov degustiranja Toxic burgera, a samo nekolicina nastavlja jesti nakon prvih zalogaja. Dosad se više od 400 ljutomana odazvalo ovom izazovu, a samo ih je pet uspjelo. Kao i kod svakog ozbiljnog izazova, i ovdje postoje pravila: vrijeme konzumacije ograničeno je na 15 minuta, a pet minuta nakon jela osoba mora izdržati bez tekućine. 

Kako kažu u Funky Foodu, Toxic je najljući burger u Hrvatskoj, a prema istraživanjima koja prate - još se toliko ljut nije pojavio u svijetu.

Toxic burger je zabranjen maloljetnicima, a ni odrasli ga ne smiju jesti bez nadzora, gumenih rukavica i potpisane izjave o odricanju od odgovornosti. Svi koju uspiju u izazovu ne plaćaju burger, a Funky Food ga dodatno časti s 0,5 L mlijeka koje je najbolja tekućina za gašenje ljutine u ustima i želudcu. Fotografija svih pobjednika nad ljutinom Toxic burgera završi na ToxicWallu, čime se odaje počast najhrabrijim“, otkrivaju Ivan Adžić i Nikola Stanišić iz Funky Fooda, dvojica entuzijasta i gurmana koji su umijeće pripreme kreativne kuhinje testirali na brojnim street food festivalima u Hrvatskoj, te se nakon toga odlučili „skrasiti“ u rodnoj Požegi.

Uspijete li ih osjetiti, u toksičnom burgeru naći ćete pljeskavica od čiste junetine, i slaninu, ali ono zbog čega se dolazi u Funky Food je ljuta papričica Carolina Reaper (+1.5 mil Scovilleovih toplinskih jedinica), kao i papričice Trinidad Moruga Scorpion (+1 mil. SHU) te Scotch Bonnet (+200 tisuća SHU). Tu je i poseban Funky toxic umak (+1-2 mil. SHU).

„Skala ljutine burgera penje se iznad 2 milijuna jedinica SHU. Na svjetskoj burger sceni poznato je da su mnogi chefovi prijavljivali Guinnesu svoje najljuće burgere u čijim je prilozima bila jedna od najljućih papričica na svijetu, The Carolina Reaper. Prijave su ipak bile bezuspješne. Zašto? Naime, Guinnesova knjiga rekorda ne želi uvesti kategoriju za najljuće burgere jer se sama ljutina brugera ne može izmjeriti. Scovilleova toplinska jedinica (SHU) se mjeri samo u chili papričicama ali ne u hrani s kojom se kombinira. Prosječne SHU razine papričica u najljućim burgerima na svjetskoj sceni kreću se od 1 do 2 milijuna jedinica Scovillea.

Zadnje zabilježeni najljući burgeri od približno 2 milijuna SHU u papričicama su The Burner Burger u Nashvilleu (SAD), Double Decker Death Wish u Australiji i islandska smrznuta pljeskavica Scarily Spicy u kojoj se nalaze mljevene papričice Carolina Reaper, Jalapeño i Habanero“, kaže ekipa iz Funky Fooda.

Oni koji ipak nisu raspoloženi za superljuti burger mogu kušati novitet - Choby 22, čobanac u street food varijanti. Tradicionalni čobanac poslužuje se u mekom pecivu s hrskavim kupusom i paprikom pa tko želi probati, pravac - Požeško-slavonska županija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju