Možete li zamisliti jesen bez buče? Ova fleksibilna namirnica prepuna minerala i vitamina može se iskoristiti na različite načine – od nje se pripremaju pite, juhe, variva, pirei i razna druga jela. Ona može biti glavna zvijezda i kremastog curryja.
Tajlandski curryji ne mogu se napraviti bez odgovarajuće curry paste. Umjesto da ju samostalno pripremate od nekolicine aromatičnog bilja i začina, upotrijebite već gotovu i tako skratite cijeli postupak pripreme.
Osim kokosovog mlijeka iz konzerve posebnu sočnost jelu dat će i nešto maslaca od kikirikija.
Sastojci za tajlandski curry s bučom:
250 grama očišćene buče
250 ml kokosova mlijeka iz konzerve
70 g kremastog maslaca od kikirikija
5-6 komada mladog luka
1 žlica tajlandske crvene curry paste
1 čajna žličica limunovog soka
1 čajna žličica naribanog đumbira
1 čajna žličica sitno nasjeckanog češnjaka
¼ čajne žličice kurkume u prahu
sol i papar po želji
listići korijandera za ukrašavanje
biljno ulje za pirjanje
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, maslac od kikirikija i curry pastu. Stavite sa strane.
2. U većem loncu zagrijte nešto biljnog ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani mladi luk, češnjak i đumbir.
3. Dodajte u lonac buču narezanu na kocke. Sve zajedno začinite s nešto soli i kurkumom te dodajte ranije pripremljenu pastu za curry s kokosovim mlijekom i maslacom od kikirkija. Sve dobro promiješajte.
4. Poklopite lonac i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje. Ukoliko primijetite da vam nedostaje tekućine dodajte malo vode.
5. Curry je gotov kada buča postane mekana na dodir.
6. Isključite štednjak. U lonac dodajte limunov sok.
7. Isprobajte curry i po potrebi dodajte još soli ili papra.
8. Posipajte po curryju listiće korijandera i poslužite s kuhanom rižom. Dobar tek!