Cvjetača je postala kulinarska muza brojnim slavnim chefovima, ali i domaćim kuharima. To ne čudi budući da se ovo korjenasto povrće možete iskoristiti za pripremu svega od kremaste juhe, pirea i umaka do tijesta za pizzu.

Često se peče i u pećnici te poslužuje uz meso ili neke druge izvore bjelančevina biljnog porijekla. Pečete li cvjetaču u komadu, moglo bi vam biti potrebno i do sat vremena za kvalitetnu termičku obradu u pećnici. Želite li skratiti vrijeme pečenja, narežite je na manje cvjetove.

Cvjetača nema izraženog okusa, te ju je potrebno dobro začiniti. Da biste dobili najukusniju i najfiniju pečenu cvjetaču stavite je u pećnicu s neoljuštenim češnjevima češnjaka, maslinovim uljem, lovorovim listom i limunom.

Sastojci:

  • 1 glavica cvjetače
  • 5-6 češnja češnjaka u kori
  • 3 lovorova lista
  • 2-3 žlice maslinova ulja
  • 1 limun
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Operite cvjetaču, ocijedite je, narežite je nam nje cvjetove i stavite u veću zdjelu.
  3. U istu zdjelu dodajte ulje, lovorove listove, limunov sok, limunovu koricu, sol i papar i sve dobro utrljajte u cvjetaču.
  4. Prebacite ovako pripremljenu cvjetaču na lim za pečenje zajedno s neoljuštenim češnjevima češnjaka i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 20 minuta. Nakon 10 minuta okrenite cvjetove cvjetače na drugu stranu i nastavite peći dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
  5. Poslužite pečenu cvjetaču toplu kao prilog. Dobar tek!

Niskokalorična, a zasitna namirnica: 5 razloga zašto bismo trebali jesti cvjetaču Zapečena cvjetača s ukusnim preljevom Cvjetača je vrlo fleksibilna namirnica +0 Cvjetača

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju