Cvjetača je postala kulinarska muza brojnim slavnim chefovima, ali i domaćim kuharima. To ne čudi budući da se ovo korjenasto povrće možete iskoristiti za pripremu svega od kremaste juhe, pirea i umaka do tijesta za pizzu.
Često se peče i u pećnici te poslužuje uz meso ili neke druge izvore bjelančevina biljnog porijekla. Pečete li cvjetaču u komadu, moglo bi vam biti potrebno i do sat vremena za kvalitetnu termičku obradu u pećnici. Želite li skratiti vrijeme pečenja, narežite je na manje cvjetove.
Cvjetača nema izraženog okusa, te ju je potrebno dobro začiniti. Da biste dobili najukusniju i najfiniju pečenu cvjetaču stavite je u pećnicu s neoljuštenim češnjevima češnjaka, maslinovim uljem, lovorovim listom i limunom.
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače
- 5-6 češnja češnjaka u kori
- 3 lovorova lista
- 2-3 žlice maslinova ulja
- 1 limun
- sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Operite cvjetaču, ocijedite je, narežite je nam nje cvjetove i stavite u veću zdjelu.
- U istu zdjelu dodajte ulje, lovorove listove, limunov sok, limunovu koricu, sol i papar i sve dobro utrljajte u cvjetaču.
- Prebacite ovako pripremljenu cvjetaču na lim za pečenje zajedno s neoljuštenim češnjevima češnjaka i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 20 minuta. Nakon 10 minuta okrenite cvjetove cvjetače na drugu stranu i nastavite peći dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Poslužite pečenu cvjetaču toplu kao prilog. Dobar tek!