Paella potječe iz provincije Valencije u Španjolskoj, a njezina je povijest duboko isprepletena s kulturnom i poljoprivrednom baštinom toga kraja. Sama riječ "paella" odnosi se na posudu u kojoj se jelo kuha - tradicionalno su tave za paellu široke i plitke.
Iako je vjerojatno i puno starija, paella je sigurno postojala sredinom 19. stoljeća, a spravljala se od onoga čega je bilo u kući - riže, povrća i bilo kojeg mesa ili plodova mora. S vremenom su se razvile mnoge verzije paelle, pa danas možete bez problema naći recept za verziju s određenom vrstom mesa ili pak za vegetarijansku i vegansku verziju.
Danas je paella simbol španjolske kulture i gastronomije, ali to ne znači da se uvijek strogo morate držati tradicije. Doživite duh Španjolske kroz bogat okus ove brze paelle, koja zadržava bogatstvo i prepoznatljive okuse, ali je gotova za samo pola sata.
Sastojci za najbržu paella s piletinom:
- 2 žlice ulja za prženje
- 4 fileta pilećih zabataka, narezanih na komade veličine zalogaja
- 1 žlica Cajun mješavine začina
- 400 g rajčice iz konzerve, nasjeckane na kockice
- 500 g riže
- 500 g smrznutog mix povrća, odmrznutog
Priprema najbrže paelle s piletinom:
- U velikoj zdjeli pomiješajte piletinu i začine.
- Stavite kuhati rižu.
- Zagrijte ulje u tavi na jakoj vatri. Dodajte polovicu zabataka i pržite ih s obje strane oko 5 minuta i kuhajte, povremeno okrećući. Ponovite s drugom polovicom.
- Vratite piletinu u tavu i umiješajte rajčice. Pustite da zakuha pa umiješajte rižu i povrće.
- Kuhajte, povremeno miješajući, 5-7 minuta ili dok se sve ne zagrije.