Dobijete li želju za nečim slatkim u centru Zagreba doista možete birati. Od vrhunskih sladoleda do slastičarnica sa šarolikom ponudom nižu se: šarmantni Melt u Radićevoj gdje možete skoknuti po gelato, navratiti na šarolike sladoledne kreacije u Häagen-Dazs u Cesarčevoj te guštati u vrhunskom sladoledu u slastičarnici B041 u Masarykovoj. Ako su vam draže torte, kolači i pite, na desetak minuta od trga su i Meet Mia, Fine torte, Vincek, Oranž, Zagreb, Cukeraj, Millennium, kao i Amélie.
U šetnji zagrebačkim centrom izdvojili smo neke od adresa koje su nam zapele za oko gdje možete isprobati zanimljive slastice, ali i guštati u klasicima.
Palačinke u Nutelinu
Velike porcije, slasni nadjevi i uredan prostor neki su od komentara na palačinke u Nutelino baru u Vlaškoj 10. Iako cijene nisu bagatelne, sigurno ćete zadovoljiti svoju želju za slatkim. Neke od popularnijih palačinki su one s Nutellom, lješnjacima, Kinder Buenom i bananom ili pak kombinacija Nutelle, Linoade i bijelog Kinder Buena. Maslac od kikirikija i šumsko voće također su zvijezde menija, a volite li više debeljuškaste, američke palačinke – ili pak slane, možete se odlučiti i za takvu varijantu. Cijene su im od oko 36 kuna.
Odlučite li se složiti svoju palačinku, cijena palačinke je od 16 kuna, a dodaci se posebno plaćaju. Cijena namaza, čokoladica, voća, keksa, orašastih plodova i preljeva je od oko pet do deset kuna.
The Cookie Factory: Vruće i hladno
Vrući brownie sa sladoledom jedan je od hitova Cookie Factoryja, slastičarnice koju ćete u Zagrebu naći na više adresa. Ona najbliža trgu je na adresi Ulica Ivana Tkalčića 21. Odlučite li se za Brownie a la mode možete odabrati više varijanti. Classic, Fudge, Fudge mint, Raspberry brownie, Blackforest, Cream cheese neki su od ponuđenih brownieja, uz koje dolazi kuglica sladoleda po izboru. Cijena je oko 26 kuna.
Volite li rastopljene sljezove kolačiće, Rocky road brownie (čokolada, orasi, kikiriki, lješnjaci, marshmallow) bi vam se mogao svidjeti, a izbjegavate li brašno Super fudgy cranbelicious (tamna čokolada, brusnice i pistacije) je dobar izbor. Osim Browniea a la mode The Cookie Factory krije i brojne druge slatke divote, kao što su cupcakes, razni keksi, pite i torte, a imaju i dobar izbor finih napitaka.
Slatki La Štruk
Štrukli s borovnicom, jabukom i cimetom, orasima i medom ili slatkim sirom također mogu biti odličan zalogaj spusti li vam se šećer dok šećete centrom grada. Otkako se otvorio, La Štruk ne prestaje buditi zanimanje ljubitelja štrukli, a pronaći ćete ga na adresi Skalinska 5. Naravno, odabrati možete i slano, a u ponudi imaju kuhane i pečene štrukle, juhu od štrukli, kao i pržene kruštruklice.
Cijene štrukla se kreću od oko 40 kuna. Pripremite se i na desetak minuta čekanja, koliko će trebati da stignu na stol (i malo se ohlade).
Ferdinand knedle
Otkako su se pojavile u Zagrebu, Ferdinand knedle u Radićevoj ulici ne prestaju skupljati pohvale. Lijepi interijer s nekoliko stolova i mala terasa često su puni, a knedle se mogu uzeti i za van. Kombinacije okusa su razne, a osim slatkih knedla možete odabrati i slane (sir, špinat, pršut) ili se odlučiti za toplu čokoladu na štapiću.
Cijene knedla su od oko 15 do 21 kunu, koliko košta Carska knedla s tri vrste belgijske čokolade i francuskim keksom. Osim klasika, za preporuku je i Marakuja – divlja kupina, Amaretti s finom kremom od badema, kao i Pistacio s malinom.
Na kesten u Orijent
S Orijentom su se mnogi upoznali u Maksimirskoj, a otkako je stigao u Petrinjsku, fine slastice se mogu pronaći i u centru. Volite li deserte s kestenom, svakako navratite jer u ponudi imaju pire i razne slastice kao što su torte Crna kraljica, Martinova, Medvedgradska i Legenda o Jeseni, Košarica kesten nutty, kao i Maron.
Legenda o jeseni spaja čokoladni biskvit premazan marmeladom od šljiva, kesten pire, kremu od maka, šljiva i čokoladnog ganachea. Medvedgradska torta ima čokoladni biskvit, kesten pire, čokoladni mousse i tučeno slatko vrhnje, a Crna kraljica: čokoladni biskvit, kesten pire, mousse odnougata, karamel te glazuru od čokoladnog ganachea.
Slatko u Bread clubu
Od samog početka popularna artisanska pekarnica stekla je brojne obožavatelje, prvenstveno zahvaljujući kruhu koji se radi od prirodnog kvasca (sourdougha). U Bread clubu 2 u Vlaškoj možete sjesti i guštati ili uzeti hranu za van. U slatkoj ponudi imaju fine kroasane, cruffine, kao i danish pastry.
Lisnato tijesto rade tehnikom po uzoru na francusku metodu, kojom se dobiva karakteristično listanje tijesta. Povremeno izbace i limitiranu ponudu, kao što je trenutno Matcha croissant – zasad dostupan isključivo četvrtkom. U njemu je matcha u dva oblika: confitura od listića zelenog čaja i diplomat krema od matche. Posipan je goji bobicama, koje su dale pomalo kiselkasti štih.
Na pastry meniju mogli bi vam se svidjeti kroasani s kremom od badema ili domaćom marmeladom, pain au chocolat, cruffini s pistacijama, kremom koja sadrži tonku ili pak neki od Cookiea (čokolada i orah, matcha ili zobeno brašno). Cijene su im od oko 12 do 26 kuna.
Po talijanske krafne u Paninoteku
Mangia Paninoteka u Medulićevoj popularna je zbog talijanskih sendviča – paninija s dodacima kao što su svježa burattina, kvalitetna mortadella, pesto genovese i drugo, ali navratiti možete i po slatko. Cannoli - tradicionalni sicilianski desert sa ricottom i nekoliko vrsta torti su na slatkom meniju, baš kao i bombolone, talijnske krafne. „Talijanke“ se od naših krafni u Italiji razlikuju po količini nadjeva. Umjesto pekmeza u tragovima, bombolonima ne nedostaje čokolade, mascarponea, marmelade, pistacija ili mirisne slastičarske kreme s kojom kapi limoncella. Talijani bombolone, ili „bombe“ pune okusa jedu najčešće za doručak, uz cappuccino.
10 mjesta u Zagrebu gdje ćete pojesti odličan gablec po fer cijenama +16