Na tržnicama Bosne i Hercegovine „lančići“ od sušene i nanizane bamije uobičajen su prizor. U to smo se uvjerili prilikom posljednjeg posjeta Tuzli, a osim na tržnicama čest su gost na jelovnicima u brojnim restoranima. Često su nas upozoravali i da bismo trebali pripaziti jer bamija se smatra afrodizijakom, čarobnom namirnicom koja budi strasti. Od slasnih bosanskih jela na žlicu lako je probuditi strast i za pripremom tog čudesnog povrća i kod kuće.

U Zagrebu lančiće bamije nije uvijek tako lako naći, ali na Trešnjevačkom placu te na Dolcu ih prodaju u svježem ili sušenom obliku. Pronaći se mogu i na ponekom obiteljskom gospodarstvu te pokojoj voćarni i izvan centra grada. S

Svježa bamija za razliku od sušene nalikuje na male zelene papričice, ali ima i crvenih vrsta. Nazivaju je i okra ili „damini prsti“, a hvale je jer obiluje vitaminima i mineralima.
Svim vrstama bamije zajednička je blagotvorna sluz koja zgušnjava jela te liječi. Zbog nje se sušeni plodovi prije pripreme potope u vodi i ostave dok ne nabubre, a zatim se isperu u nekoliko voda. Prije dodavanja jelima bamija se kratko prokuha u vodi s limunom ili jabučnim octom.

Bez bamije ne bi bilo begove čorbe; guste juhe s kokošjim ili pilećim mesom, a čest je dodatak i tagarici odnosno dagarici. Taj bosanski specijalitet od mesa i povrća ime duguje glinenoj posudi u kojoj se peče sve dok namirnice ne otpuste sokove.

Bamija - 5 Bamija - 5 (Foto: Getty Images)

Priprema se od junetine, najčešće „od vrata“ povrća i začina. Bamija je odlična u gustim juhama, varivima te kao prilog mesu, bilo pečenom ili kuhanom. Osim što je mnogima izrazito ukusna, odlikuje se i blagotvornim djelovanjem na organizam. Poboljšava imunitet, potiče probavu, a stabilizira i razinu šećera u krvi.

> Omiljeno kupalište Slavonaca: Slana jezera i šljunčane plaže u centru Tuzle

Superhrana za dijabetičare

Bamija se preporučuje dijabetičarima jer vraća glukozu u ravnotežu. Upravo je zbog niskog glikemijskog indeksa česta na jelovnicima onih koji žele skinuti višak kilograma. Bamija se preporučuje svima onima koji drže dijetu i zato što na 100 grama ima tek 42 kalorije.

Ublažava želučane tegobe

Kod žgaravice, nadutosti ili gastritisa bamija je od velike pomoći. Mnogi je uzimaju u obliku čaja koji se dobiva usitnjavanjem listova i stabljike, a njegova je uloga obnavljanje sluznice.

Bamija - 3 Bamija - 3 (Foto: Getty Images)

Za ljepšu kožu

Bamija se koristi u proizvodnji kozmetičkih proizvoda jer sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala, popunjava bore, zateže kožu i čini glatkom. Zbog toga se naziva i prirodnim botoksom ili eliksirom mladosti. Vitamini C i A ubrzavaju zacjeljivanje kao i obnovu kože.ž

> Globalni div za putovanja uvrstio Sarajevo i Beograd u top mjesta za guštanje u domaćoj hrani

Bildanje imuniteta

Antioksidansi u kombinaciji s dozom vitamina jačaju imunitet stoga se bamija osobito preporučuje u vrijeme dok haraju prehlade i gripe ili nakon stresnih razdoblja.

Čistač jetre i bubrega

U istočnjačkoj medicini bamija se stoljećima koristi u vraćanju snage organizmu te vraćanje jetre i bubrega u formu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju