Najbolji, najjednostavniji i najbrži neki su od epiteta za slasnu talijansku pogaču koje su čitatelji ispisali chefici Liberty Mendez ispod recepta za focacciu. Oko 25 minuta pripreme, 20 minuta pečenja i nešto vremena koje odlazi na dizanje tijesta dijeli vas od jednostavnog talijanskog specijaliteta.
Sastojci za focacciu:
- 500 g brašna + za posipanje
- 7 g suhog kvasca
- 2 žličice morske soli
- maslinovo ulje
- 1 žličica krupne morske soli
- grančice ružmarina
Priprema focaccie:
- Stavite brašno u veliku posudu. Na jednu stranu brašna umiješajte kvasac, a u drugu sitnu sol pa sve pomiješajte. Sol se odvaja od kvasca da ga ne deaktivira.
- Napravite udubinu u sredini brašna i dodajte 2 žlice ulja. Postupno ulijevajte 350-400 ml mlake vode dok ne dobijete lagano ljepljivo tijesto (možda vam neće trebati sva voda).
- Radnu površinu pospite brašnom i na nju prebacite tijesto. Mijesite 5-10 minuta dok vam tijesto ne postane mekano i manje ljepljivo. Zatim ga prebacite u čistu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 1 sat dok se ne udvostruči.
- Nauljite pravokutni, plitki lim (25 x 35 cm). Prebacite tijesto na radnu površinu, a zatim ga razvucite na veličinu kalupa. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže još 35-45 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Utisnite prste u tijesto da napravite udubine. Pomiješajte žlicu i pol maslinova ulja, jednu žlicu vode i sitnu sol pa prelijte po kruhu. Grančice ružmarina gurnite u udubljenja u tijestu.
- Pecite 20 min dok ne porumeni. Dok je pogača još vruća, prelijte je s još žlicu-dvije maslinova ulja, narežite i poslužite.
Pravi nož je pola posla: Trikovi uz koje ćete bez problema narezati bundevu +1