Mutabbal može biti predjelo ili zdravi međuobrok, a odličan je i kao prilog uz neka mesna jela ili baza za sasvim nova jela. Pečeni patlidžan zvijezda je toga kremastog umaka koji može biti i veganski i bez glutena, a vrlo ga je jednostavno pripremiti. Poslužite ga uz povrće ili neki kruh, somun ili tost..

U Jordanu je krema od patlidžana dostupna u svakom restoranu i uobičajena je koliko i humus. Osnovni sastojci uvijek su isti: patlidžan, tahini, limun, češnjak i jogurt.

Od puno poznatijeg umaka od patlidžana, baba ganuša, mutabbal se razlikuje po tome što je kremastiji i ne sadrži dodatno povrće koje obično ide u baba ganuš. Vrlo se često na zapadu mutabbal zapravo pogrešno naziva baba ganušem.

Sastojci za mutabbal:

  • 1 patlidžan srednje veličine
  • 100 g tahinija (paste od sjemenki sezama)
  • 1 iscijeđeni limun
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice grčkog jogurta
  • ½ čajne žličice soli
  • sumak, po želji
  • maslinovo ulje, po želji
  • peršin, po želji

Priprema mutabbala:

  1. Ispecite patlidžan. Idealno na otvorenoj vatri, npr. na roštilju, 15-ak minuta. Alternativno, patlidžan možete ispeći u pećnici, u tom slučaju neka se peče 45 minuta na 200 stupnjeva. Gotov je kada mu kora potpuno pougljeni, a unutrašnjost postane mekana.
  2. Ostavite patlidžan da se hladi na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.
  3. Ogulite pougljenjenu koru prstima. Jako zapečenu, ali ne crnu koru ostavite, ona će dati karakterističnu aromu umaku. Kad ste patlidžan potpuno ogulili, maknite peteljku, a meso nasjeckajte nožem nasitno.
  4. Zgnječite dva češnja češnjaka i pomiješajte sa sokom jednog limuna u posebnoj posudi te dodajte pola čajne žličice soli, jogurt i tahini. Ako je umak previše tekući, dodajte još tahinija. Po potrebi začinite solju, češnjakom i limunom.
  5. Na kraju na mutabbal stavite malo maslinova ulja, dodajte sumak i peršin po želji te poslužite.

Goveđa juha s griz noklicama i teletina ispod peke: Novi zagrebački restoran u kojem se dobro jede Bistro Točkica u Zagrebu - 3 Bistro Točkica u Zagrebu - 4 Bistro Točkica u Zagrebu - 5 +2 Bistro Točkica u Zagrebu - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju