Mutabbal može biti predjelo ili zdravi međuobrok, a odličan je i kao prilog uz neka mesna jela ili baza za sasvim nova jela. Pečeni patlidžan zvijezda je toga kremastog umaka koji može biti i veganski i bez glutena, a vrlo ga je jednostavno pripremiti. Poslužite ga uz povrće ili neki kruh, somun ili tost..
U Jordanu je krema od patlidžana dostupna u svakom restoranu i uobičajena je koliko i humus. Osnovni sastojci uvijek su isti: patlidžan, tahini, limun, češnjak i jogurt.
Od puno poznatijeg umaka od patlidžana, baba ganuša, mutabbal se razlikuje po tome što je kremastiji i ne sadrži dodatno povrće koje obično ide u baba ganuš. Vrlo se često na zapadu mutabbal zapravo pogrešno naziva baba ganušem.
Sastojci za mutabbal:
- 1 patlidžan srednje veličine
- 100 g tahinija (paste od sjemenki sezama)
- 1 iscijeđeni limun
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice grčkog jogurta
- ½ čajne žličice soli
- sumak, po želji
- maslinovo ulje, po želji
- peršin, po želji
Priprema mutabbala:
- Ispecite patlidžan. Idealno na otvorenoj vatri, npr. na roštilju, 15-ak minuta. Alternativno, patlidžan možete ispeći u pećnici, u tom slučaju neka se peče 45 minuta na 200 stupnjeva. Gotov je kada mu kora potpuno pougljeni, a unutrašnjost postane mekana.
- Ostavite patlidžan da se hladi na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.
- Ogulite pougljenjenu koru prstima. Jako zapečenu, ali ne crnu koru ostavite, ona će dati karakterističnu aromu umaku. Kad ste patlidžan potpuno ogulili, maknite peteljku, a meso nasjeckajte nožem nasitno.
- Zgnječite dva češnja češnjaka i pomiješajte sa sokom jednog limuna u posebnoj posudi te dodajte pola čajne žličice soli, jogurt i tahini. Ako je umak previše tekući, dodajte još tahinija. Po potrebi začinite solju, češnjakom i limunom.
- Na kraju na mutabbal stavite malo maslinova ulja, dodajte sumak i peršin po želji te poslužite.
Goveđa juha s griz noklicama i teletina ispod peke: Novi zagrebački restoran u kojem se dobro jede +2