Vrlo jednostavan recept još smo malo pojednostavnili. Ovaj pikantni složenac sastoji se od prodinstane mljevene junetine s grahom, tortilja koje ne morate ni zamatati i sira koji će se rastopiti i sve to povezati u finu priču prepunu okusa i začina. Onaj baš meksički ili amerikanizirani tex-mex okus jelu daju dva autentična sastojka – crveni umak za enchilademješavina začina za tacose. Oboje možete lako napraviti sami.

Junetinu možete zamijeniti bolonjezom koji je ostao od jučerašnjeg ručka, a možete raditi i nadjev od piletine, puretine ili kozica. Umjesto sira queso asadero možete koristiti parmezan, gaudu, edamer ili kakav mekši cheddar.

Ako ne možete nabaviti ljute paprike, uvijek ih možete zamijeniti mljevenom ljutom paprikom, a ako baš ne želite sami napraviti smjesu začina za tacose, dostupne su raznorazne meksičke mješavine. Umak za enchilade u nuždi može zamijeniti i pikantnija šalša ili šalša pojačana ljutom paprikom.

Gotovo jelo jako će se dobro slagati s kiselim vrhnjem, korijandrom i papričicama jalapeño.

Vrijeme pripreme: 60 minuta.

Sastojci za tex-mex složenac:

  • 900 g mljevene junetine
  • 1/2 luka, narezanog na kockice
  • 3 češnja češnjaka, protisnuta
  • 50 g mješavine začina za tacos
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 230 ml goveđeg temeljca ili vode
  • 425 g smeđeg graha iz konzerve, ispranog i ocijeđenog
  • 875 ml crvenog umaka za enchilade (kupovnog ili domaćeg)
  • 18 do 24 kukuruzne tortilje
  • 455 g sira, nasjeckanog

Priprema tex-mex složenca:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Pirjajte luk dok ne postane staklast, dodajte češnjak i jalapeño pa mljevenu junetinu. Začinite mješavinom začina za tacos te posolite. Dodajte goveđi temeljac ili vodu i miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Na kraju dodajte ocijeđeni crni grah u tavu i promiješajte.
  3. U posudu za pečenje posložite tortilje na dno, potom stavite umak i pospite sirom. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Zadnji red neka budu tortilje prelivene umakom za enchilade, koje ćete posuti preostalim sirom.
  4. Posudu za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta.
  5. Skinite foliju i pecite dok se sir potpuno ne otopi, još 10-ak minuta.
  6. Ohladite 10 do 15 minuta.
  7. Poslužite s kiselim vrhnjem, nasjeckanim korijandrom i kriškama jalapeña, prema ukusu.

Izmiješaj sam: 6 domaćih mješavina začina koje okusima vode u Italiju, Meksiko, Kinu... Mediteranska jela Italija - 1 +0 Začini

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju